Nu wil Kim Jong-un krachtigere raketten - Zuid-Korea: VS binnen bereik

Zuid-Koreanen onderzoeken een deel van de Noord-Koreaanse raket die vorige week werd gelanceerd. Foto AP

De geslaagde raketlancering van Noord-Korea vorige week beviel Kim Jong-un dermate goed dat hij graag krachtigere raketten wil. Dat zou zorgelijk kunnen zijn gezien Zuid-Korea meldt dat die gelanceerde raket de westkust van de Verenigde Staten kan bereiken.

Kim Jong-un heeft gisteren geleerden opgeroepen tot de ontwikkeling van betere versies van deze raketten. AP meldt dat hij niet eerder expliciet heeft gevraagd om doorontwikkeling van het lange afstandsraketprogramma.

De succesvolle lancering vorige week was de eerste geslaagde reis van een Noord-Koreaanse raket in de ruimte en bracht een satelliet in een baan om de aarde. Dit tot groot ongenoegen van de internationale gemeenschap omdat de raketlancering wordt gezien als een overtreding van een VN-resolutie.

‘VS binnen bereik’

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meldt nu, na bestudering van een deel van de succesvol gelanceerde raket van de noorderburen, dat Kim Jong-un in staat is om raketten te lanceren die tienduizend kilometer kunnen afleggen. Tevens zou zo’n raket kunnen worden uitgerust met een kernkop van 550 kilo.

Daarmee zou Amerika binnen bereik van de Noord-Koreanen komen, alleen is onduidelijk of Noord-Korea over de technologie beschikt om een kernkop op de raket te monteren en of die de terugkeer in de atmosfeer kan doorstaan.

    • Jules Seegers