Monti wil weer premier worden, maar niet kar van Berlusconi trekken

Mario Monti tijdens zijn speech vanmiddag waarbij hij duidelijk de campagnestrijd tegen Berlusconi aanving. Foto AFP / Vincenzo Pinto

Alleen als er een brede coalitie komt, wil Mario Monti opnieuw premier van Italië worden. Hij heeft geen trek in het aanbod van Silvio Berlusconi, die Monti graag zou zien als lijsttrekker van diens centrumrechtse blok. “Het kost me moeite om de lijn in het gedachtegoed van Berlusconi te volgen.”

Onze correspondent in Italië Bas Mesters meldt dat de boodschap van Monti tijdens zijn eindejaarsspeech vanmiddag duidelijk is. Hij richt zich tot de Italiaanse politici:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters @woukevscherrenb @OpenEurope De boodschap van #Monti aan ITA politici: Ik kies niet, kiezen jullie en schaar je achter mijn plannen
Twitter avatar BasMesters Bas Mesters @woukevscherrenb @OpenEurope Zijn richtlijn: vóór Europa en verandering, tegen polarisatie tussen links en rechts.

Monti roept de nieuwe, nog te kiezen regering van Italië op zich op het binnenland te richten om zo het vertrouwen van Europa terug te winnen. “Denken in rechts en links is achterhaald. De sleutelwoorden moeten zijn Europa en verandering.” Om tot dergelijke politiek te komen acht Monti een brede coalitie nodig.

Niet de lijst Monti, maar de ‘agenda Monti’

De opgestapte premier sprak van “radicale politiek” vanuit het midden die volgens hem nadrukkelijk nodig is om ongelijkheid en corruptie in Italië te bestrijden, zonder de groei te schaden. Monti wil duidelijk hervormen en viel dan ook flink aan ten opzichte van Berlusconi.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #Monti geeft weer een dreun richting #Berlusconi: Beter wetten ad nazionam dan wetten ad personam

Mario Monti wilde zich nog bij geen enkele partij aansluiten maar draaide de rollen duidelijk om. Hij wacht af of partijen de keuze maken om zich achter zijn ideeën te scharen; alleen dan is Monti bereid middels een brede coalitie de verantwoordelijkheid opnieuw te nemen die hem gegeven is. Volgens Mesters sprak hij duidelijk niet van een lijst, maar van de ‘agenda Monti’.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #Monti ik ben niet kandidaat van een lijst Als betrouwbare politieke krachten zich achter mijn lijn scharen, ben ik beschikbaar als premier.