Lubbers: moderniseren pensioenen is een niet te ontlopen ereplicht

Het is een ereplicht om de pensioenfondsen te moderniseren. De politiek heeft dat probleem te lang laten liggen, zei oud-premier Ruud Lubbers (CDA) vanmiddag in Buitenhof. Hij sprak van een veenbrand die al anderhalf jaar woedt.

Werkgevers en werknemers moeten er nu samen voor gaan, stelde Lubbers.

“Je kunt het niet meer ontgaan. Er zijn aanpassingen nodig zodat de tegenstellingen tussen ouderen en jongeren verdwijnen. Als er niets gebeurt, raakt het vertrouwen beschadigd.”

Hij erkende dat het fout is geweest om pensioenfondsen geld terug te laten storten naar werkgevers. Dat gebeurde toen de pensioenfondsen met een overmaat aan middelen zaten en werkgevers erop wezen dat zij een groot deel hadden betaald en het terugvroegen. “Wij hebben dat goed gevonden.”

Het is volgens Lubbers ook fout geweest dat de vakbeweging de pensioenen heeft laten rusten. “Maar we moeten niet zwartepieten over het verleden. Het vertrouwen in Nederland moet worden hersteld.”

‘Pensioenen moeten hypotheken overnemen’

Pensioenfondsen moeten volgens Lubbers hypotheken van banken kunnen overnemen. Dat zou beter zijn dan riskante investeringen in het buitenland. Tegelijk krijgen banken dan meer ruimte om kredieten te verschaffen aan bedrijven. Volgens voorzitter van CNV Jongeren IJmert Muilwijk, ook in de uitzending, moet een tweede akkoord van Wassenaar worden gesloten. Dat was een akkoord dat in 1982 onder Lubbers tussen de overheid, werkgevers en werknemers werd gesloten over loonmatiging.

Muilwijk noemde het een enorm gebrek aan ambitie dat nu niet zo’n akkoord wordt gesloten.

“We zien nu een salamitactiek waarbij steeds weer een stukje slecht nieuws wordt gebracht. Mensen voelen aan dat niet de hele waarheid wordt verteld. Het is hetzelfde als ik bij mijn vriendin steeds weer met wat slecht nieuws thuiskom.”