‘Iran heeft manier gevonden om olie-embargo te omzeilen’

Iran heeft een manier gevonden om het embargo op de verkoop van zijn olie te omzeilen. Daardoor is de olie-industrie, die er twee maanden geleden ‘slecht aan toe’ was, weer bijna overeind gekrabbeld. Dat zei de Iraanse minister van oliezaken Rostam Qasemi vandaag voor de Iraanse staatstelevisie.

Rostam Qasemi, Iraanse minister van oliezaken, eerder deze maand bij een OPEC-bijeenkomst. Foto Reuters / Heinz-Peter Bader

Iran heeft een manier gevonden om het embargo op de verkoop van zijn olie te omzeilen. Daardoor is de olie-industrie, die er twee maanden geleden ‘slecht aan toe’ was, weer bijna overeind gekrabbeld. Dat zei de Iraanse minister van oliezaken Rostam Qasemi vandaag voor de Iraanse staatstelevisie.

Qasemi zei ook dat Iran een eigen verzekering heeft opgezet voor schepen die Iraanse olie vervoeren, omdat westerse maatschappijen weigeren deze zendingen te dekken.

De Iraanse olie-export is in de afgelopen maanden door commerciële en bancaire sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie met ongeveer de helft teruggevallen. Ook de Iraanse munt is gekelderd.

De sancties werden getroffen om Iran te dwingen opening van zaken te geven over zijn nucleaire activiteiten. Westerse landen denken dat Iran stiekem werkt aan kernwapens, maar Iran zegt alleen vreedzame doeleinden na te streven.

    • Peter Zantingh