‘Het is juist gek om niet op elke school gewapende beveiliging te hebben’

Voorman van de NRA Wayne LaPierre, die vandaag opnieuw pleitte voor gewapende beveiliging op elke Amerikaanse school. Foto AFP / Paul J. Richards

Het Amerikaanse volk vindt het juist gek als niet elke school gewapende beveiliging heeft. Dat zei Wayne LaPierre, voorman van de wapenlobbyorganisatie National Rifle Association (NRA), vandaag. LaPierre pleitte daar afgelopen vrijdag voor en dat kwam hem op veel kritiek te staan.

Bij NBC’s Meet The Press, waar LaPierre voor het eerst sinds de schietpartij in Newtown een interview gaf, zei hij vandaag:

“Als het gek is om te pleiten voor het plaatsen van politie of gewapende bewakers in onze scholen om onze kinderen te beschermen, noem mij dan maar gek. Volgens mij vindt het Amerikaanse volk het gek om het niet te doen. Het is het enige wat mensen veilig houdt.”

NRA wil ook nationale campagne om bewakers te werven

Na de schietpartij hield de NRA een paar dagen de lippen op elkaar, totdat ze eerst een ‘serieuze bijdrage’ aankondigden en vervolgens afgelopen vrijdag met het voorstel voor bewapende beveiliging kwamen. Van een voorstel om de aanschaf van vuurwapens of munitie aan banden te leggen wil de organisatie niets weten.

LaPierre zei dat zijn vuurwapenlobbyorganisatie er bij het Congres op zal aandringen op meer bewakers bij scholen te posteren. De NRA wil ook een nationale campagne starten om onder haar 4,3 miljoen leden vrijwilligers te werven voor een baan als bewaker bij scholen.

‘Je kunt ook longkanker niet aankaarten zonder het over sigaretten te hebben’

Charles Schumer, een Democratische senator uit New York, zei vandaag dat LaPierre een reeks schietpartijen met veel doden in de afgelopen jaren aan van alles wijt, behalve aan vuurwapens. Schumer:

“Proberen schietpartijen op scholen te voorkomen zonder over vuurwapens te praten is hetzelfde als proberen longkanker te voorkomen zonder het over sigaretten te hebben.”

Bij de schietpartij in Newtown kwamen 26 mensen, onder wie twintig kinderen, om het leven. Kort daarna laaide de discussie over wapenbezit in de VS weer op. De NRA is met vier miljoen leden de grootste wapenlobby in de VS, en doneert grote sommen geld aan met name Republikeinse politici.

    • Peter Zantingh