Een fortuin uitgegeven aan het einde van de wereld, en dan gebeurt er niks

Fitzpatrick

Nee, de wereld verging afgelopen vrijdag niet. Net zoals de wereld op 21 mei 2011 niet verging. Destijds kreeg de Amerikaan Robert Fitzpatrick veel aandacht. Hij gaf een fortuin uit aan een waarschuwende campagne en stond uiteindelijk op hét moment beteuterd op zijn horloge te kijken. Filmmaker Garret Harkawik volgde hem tijdens die periode.

Over die dag in de lente van 2011 was er bijna net zoveel ophef als over afgelopen vrijdag, de dag die de Maya’s zouden hebben aangewezen als het einde van alles. 21 mei 2011 was de Dag des Oordeels, met als voornaamste boodschapper Harold Camping, een 89-jarige ‘profeet’. Hij waarschuwde, wachtte af en toen er niets gebeurde, stelde hij alle ellende een paar maanden uit.

Ook Fitzpatrick, een gepensioneerde spoorwegbeambte, kreeg in de aanloop naar 21 mei 2011 veel aandacht. Hij was de leider van een groep evangelische Christenen die er zeker van was dat de Dag des Oordeels naderde. Fitzpatrick gaf 140.000 dollar uit aan posters en flyers.

Harkawik volgde hem in de aanloop naar De Dag, en ging ook met hem mee naar Times Square, waar Fitzpatrick op die 21e samen met anderen op het einde wachtte. De beelden van de voorspeller die in verwarring op zijn horloge kijkt (in onderstaande korte film vanaf ongeveer 9:30) zijn het meest bijzonder, omdat we dan zijn rotsvaste geloof zien botsen met de realiteit.

    • Peter Zantingh