Zus: ‘Hierboven was ons ouderlijk huis’

Marie-Louise Sprenkeler-De Jong (64) is een zus van Tom de Jong. Ze helpt haar broer regelmatig in de winkel.

„Ik ben vergroeid met de winkel, hierboven was ons ouderlijk huis. Als kind hielpen we al met spullen uitpakken, bestellingen wegbrengen. Mijn moeder, nu 94, hielp tot een jaar of tien geleden mee in de zaak. Ze vindt het vreselijk dat de winkel dichtgaat. Ze kwam hier op haar 28ste. Ze herinnert zich nog dat we verkoopsters voor hele dagen hadden, die bij ons inwoonden. Nu is er niet genoeg werk meer voor meerdere fulltime werknemers. Onze nicht werkt hier soms, en als onze zussen hier zijn om moeder te bezoeken, springen ze ook bij. Het is een echt familiebedrijf.

„We hebben klanten uit de wijde omgeving van Winterswijk. Ze vinden het jammer dat we dichtgaan. Je hebt hier ook een Hunkemöller en een Livera; die zijn meer voor jongeren. We hebben nooit overwogen om het over een heel andere boeg te gooien. De omzet is voor mijn broer voldoende. Vanaf 1963 is het pand hypotheekvrij: mijn vader kon de hypotheekschuld in vijf jaar aflossen, vooral dankzij alle klanten uit Duitsland die hier na de oorlog kwamen inkopen. In Duitsland duurde het langer voordat de winkels weer bevoorraad waren.

„Waarom de winkel De Zon heet, weet ik niet. Veel manufacturenzaken in het begin van de 20ste eeuw heetten zo. Of het te maken had met een inkooporganisatie, ik weet het niet.

„In de winkel is door de jaren heen weinig veranderd. De inrichting is nog zoals eind jaren vijftig. De boekhouding doen we nog altijd op papier. En bestellingen doen we telefonisch. Er is gewoon nooit de noodzaak geweest om het anders te doen.”

Dit is de laatste aflevering in de rubriek Familiebedrijf. Vanaf zaterdag 5 januari verschijnt op deze plek de nieuwe rubriek Spitsuur.

    • Friederike de Raat