Wat zit erin? Electrisch kaarsje

Wat zit erin?

Op echte theelichtjes kun je thee warm houden. Maar veel mensen gebruiken ze alleen voor de gezelligheid, ze vinden het geflakker van de kaars leuk. Zulke mensen kunnen net zo goed elektrische theelichtjes gebruiken, die flakkeren ook.

Hoe? Koop theelichtjes bij Blokker en haal ze uit elkaar. Laat het nepvlammetje aan de bovenkant zitten, maar trek aan de onderkant het klepje voor de batterij B los. Buig het metalen pootje dat je ziet recht en trek daarna de hele onderkant uit het apparaat. Onthoud hoe de schakelaar S zat, anders krijg je die nooit meer in elkaar.

Raar! Je vindt niets dat het flakkeren kan verklaren. Er is alleen die batterij, die schakelaar en een lampje dat lijkt op zo’n gewoon LED-lampje dat ook in moderne fietslichtjes zit. Toch is dit een Bijzonder Lampje: duw je zijn pootjes rechtstreeks tegen de batterij (let op plus en min) dan gaat-ie onmiddellijk flakkeren. Het geheim zit in de chip C die de Chinezen erin stopten. Met een loep zie je hem zitten, je kunt ook door het lensgedeelte L van het lampje La kijken. De chip is een zwart doosje met fijne tekentjes erop, hij zit aan 3 dunne metalen draadjes vast. En hij heeft een heus programma voor dit willekeurige geflakker. In het Engels heet hij een randomly flickering LED.

Welk gereedschap heb je nodig: Een loep of vergrootglas.

    • Karel Knip