Wat Martha wilde weten

Martha stelde zoveel vragen over de natuur dat Jos van den Broek ze heeft opgeschreven - en allemaal beantwoord.

None

Dit is Martha. Ze is zeven jaar, en woont in Eindhoven met haar grote broer Bote en haar ouders.

Hierboven staat ze op de foto, ze hangt sierappeltjes in een net. En toen ze zo bezig was, vroeg Martha zich af: Waarom worden mensen ziek van die appeltjes, terwijl duiven ze zo lekker vinden?

Dus dat vroeg Martha. Martha vroeg zo veel over de natuur, dat met alle vragen die ze sinds afgelopen augustus stelde, een heel boekje vol geschreven kon worden. De allermooiste vraag: Als een slak wordt geboren, mag hij dan bij zijn moeder in het huisje wonen?

In het boekje Beste Martha, beantwoordt Jos van den Broek de vragen van Martha. Jos is bioloog en – dat is handig – hij is bevriend met de ouders van Martha. Jos beantwoordt ook de natuurvragen van Bote (10) en soms een vraag van Martha’s mama of van een kikkerkussend jongetje.

De antwoorden zijn vaak net zo verrassend als de vragen van Martha. Die sierappeltjes, daar worden mensen helemaal niet ziek van. We vinden ze alleen vies. Duiven misschien ook, maar die hebben geen keus. Die moeten zich gewoon dik eten.

En die slak, nee, die mag niet bij zijn moeder blijven wonen. Dat had je zelf vast al bedacht. Maar wist je dat slakjes met huisje en al uit hun ei komen? Het is een piepklein huisje. Soms staan er ook gedichtjes bij de antwoorden. En tekeningen en heel veel foto’s.

Jos en zijn vrouw Loes gaan blijkbaar nogal veel wandelen, in het bos of aan het strand. Daar vinden ze dingen die jij en ik ook altijd willen vinden, maar die we nooit vinden. Een inktvis van vier kilo op het strand. Of een veer van een groene specht. En al die dingen hebben ze gefotografeerd en in dit boekje gezet. Mooi! Dingen die we níet willen vinden, staan er trouwens ook in. Ongeboren vleermuisjes, doodgereden kikkers. En op de foto zijn die dan toch weer prachtig.

Beste Martha, heeft 128 bladzijden. Je kunt het niet in de winkel kopen. Voor € 17,95 stuurt Jos het op. Bestel het boekje op uitgeverijmicromys.nl

    • Hester van Santen