Uitgelicht zondag

à couteaux tirès The Edge 1997 real : Lee Tamahori Alec Baldwin Anthony Hopkins COLLECTION CHRISTOPHEL

Film

The Preacher’s Wife (Penny Marshall, 1996, VS). Fletse remake van lichte komedie The Bishop’s Wife (Henry Koster, 1947) speelt in een zwarte achterbuurt. Pastoor Courtney B. Vance en zijn verwaarloosde vrouw Whitney Houston krijgen hemelse hulp van Denzel Washington.BBC 2, 13.30-15.30u.

The Shop around the Corner (Ernst Lubitsch, 1940, VS). Het Boedapest van de voorlaatste eeuwwisseling vormt decor van innemende romantische Lubitsch-komedie. Collega’s James Stewart en Margaret Sullavan weten niet dat zij elkaar vurige brieven schrijven. Klassieker stond model voor You’ve Got Mail (1998) van Nora Ephron.Eén, 14.05-15.40u.

Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005, VS/GB). Moderne verfilming van klassieker van Dahl is visueel feestje. Met als grootste troef Johnny Depp als fabrikant Willie Wonka, een personage voor wie geen ander woord past dan freak. Ook met Helena Bonham Carter (als Mrs. Bucket) en Christopher Lee (als Dr. Wonka).Net 5, 20.00-22.15u.

Les bronzés (Patrice Leconte, 1978, F). Luchtige komedie van de regisseur die later diepzinniger films als Monsieur Hire en Le mari de la coiffeuse zou maken. Deze gaat over de tragikomische lotgevallen van een heterogene groep vakantiegangers in een Club Med in Ivoorkust. Met o.a. Marie-Anne Chazel, Thierry Lhermitte. TV5, 21.10-22.40u.

The Edge (Lee Tamahori, 1997, VS). Ouderwetse avonturenfilm waarin twee rivaliserende mannen in de wildernis belanden en gedwongen worden samen strijd te leveren tegen een enge beer. Met Anthony Hopkins als oude intellectueel en Alec Baldwin als onstuimige fotograaf die iets heeft met Hopkins’ echtgenote Elle Macpherson. RTL 5, 22.00-00.15u.

Informatief

Le dernier trappeur. Documentaire over Norman Winther en diens vrouw Nebaska. Hij is een van de laatste pelsdierjagers van Alaska. Zomer en winter verblijven ze in de Rocky Mountains; ontmoetingen met grizzly’s en wolven zijn bijna dagelijkse kost. Ze kunnen hier alleen overleven dankzij hun diepgaande kennis van - en respect voor de natuur. Arte, 20.15-21.55u.

Sherpas – die wahren Helden des Everests. Verslag van een Zwitserse Everestbeklimming waarbij ook de sherpa’s een cameraploeg kregen. Eindelijk zien westerlingen eens een klimexpeditie vanuit het standpunt van de gidsen en dragers.Arte, 21.55-23.30u.

Opera

NTR Podium: Parsifal, akte I. Laatste opera van Richard Wagner. Iván Fischer leidt het Koninklijk Concertgebouworkest. Met Petra Lang als Kundry, Falk Struckman als Gurnemans en Christopher Ventris als Parsifal. De regie is van Pierre Audi, de decors van Anish Kapoor. Deze krant oordeelde over de opera – waarmee het vorige seizoen werd afgesloten – dat die eerder uitblonk in esthetiek dan in bedwelming en warmbloedig drama. Aktes II en III volgen Tweede Kerstdag. Ned.2, 13.00-15.05u.

Radio

Zondagochtendconcert. Janine Jansen en Boris Brovtsyn (viool), Amihai Grosz (altviool), Torleif Thedéen en Jens Peter Maintz (cello) spelen het Strijkkwartet in C van Schubert. Radio 4, 11.00-12.15u.

Avondconcert: De Vrijdag van Vredenburg. Het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, uitgevoerd door het Amsterdam Baroque Orchestra met Johanette Zomer (sopraan), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor) en Klaus Mertens (bas). Radio 4, 20.02-23.00u.