Starck legt schip van Jobs aan de ketting

Steve Jobs leefde niet lang genoeg om zijn 78 meter lange droomjacht ‘Venus’ twee maanden geleden te dopen. De vorig jaar overleden Apple-oprichter maakt ook niet mee dat zijn schip sinds woensdag aan de ketting ligt in Amsterdam.

Vanwege een betalingsgeschil met de erven van Jobs heeft de Franse topontwerper Philippe Starck beslag laten leggen op Venus. Volgens zijn Rotterdamse advocaat Roelant Klaassen sprak Starck af dat hij 6 procent van de kostprijs zou ontvangen. Die werd geschat op 150 miljoen euro, maar zou volgens de erven maar 105 miljoen bedragen. Naast de 6 miljoen die hij al kreeg, vindt Starck dat hij nog 3 miljoen tegoed heeft. Een complicerende factor is dat het een mondelinge overeenkomst betreft. „Jobs en Starck kenden elkaar en geld is niet iets waar ze het de hele dag over hadden”, zegt Klaassen.

Venus is gebouwd door Feadship in Aalsmeer. Qua eenvoud en elegantie ademt het witte vaartuig de filosofie van Jobs. „Geen overbodige kussens of overbodige objecten. Op die manier is ze het tegenovergestelde van andere boten. Andere boten zijn patseriger. Venus is revolutionair. Ze is precies het tegenovergesteld”, zo omschreef Starck het.

Hoe lang de boot aan de ketting blijft liggen is onduidelijk. Volgens Klaassen heeft de advocaat van de erven inmiddels contact met hem opgenomen en wordt er mogelijk een garantiebedrag overgemaakt.