Soms speelt geld toch een rol

Beoordelingsfouten maken we ongetwijfeld de hele tijd. Maar je komt er niet altijd achter wanneer je ze hebt gemaakt. Daarvoor moet je je oordelen eerst opslaan, in de vorm van een handeling of een brief of een column. En dan kan je gevraagd worden om eens terug te kijken naar die oordelen van je.

Dat we niet zo op de markt moeten vertrouwen maar ook nog na moeten gaan wat gewenst en gewild en van waarde is, schreef ik meerdere keren. Dat soort uitspraken zijn nauwelijks oordelen te noemen. Ik heb de pest aan QALY’s, de rekeneenheid voor een gewonnen levensjaar in goede gezondheid. Soms lukt het me niet vol te houden om niet in die termen te willen praten. Wereldvreemd. Want zo schijnen we wel te ‘moeten’ praten, omdat we gezondheidszorg in termen van geld ‘moeten’ beoordelen.

Natuurlijk bestaat er geen oneindig budget en dus moet er gekozen worden. En ik vind ook niet dat iedereen eindeloos behandeld moet worden – het recht om gevrijwaard te blijven van tegenslag, pijn, ongeluk of ziekte bestaat nu eenmaal niet. Het is niet mogelijk elkaar alles te besparen.

Maar, en dat vind ik ook in de terugblik, het is zo armoedig dat bijna alle onderwerpen in termen van geld worden behandeld. Natuurlijk speelt geld een rol. Maar niet de enige. Er blijft zoiets als vreugde, pijn, liefde, fatsoen, angst, belangeloosheid en schoonheid, om maar eens een paar dingen te noemen waar je geen bedrag aan kunt hangen en die toch heel belangrijk zijn. Altijd. Het afgelopen jaar en alle komende.

Marjoleine de Vos is redacteur van NRC Handelsblad.

    • Marjoleine de Vos