Scheltens & Abbenes

Fotografen Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes haddenin 2012 hun eerste overzichts- tentoonstelling.

„2012”, zegt fotograaf Maurice Scheltens (1972), „was een goed jaar voor ons”. Hij en zijn levens- en werkpartner Liesbeth Abbenes (1970) hadden hun eerste overzichtstentoonstelling, in museum Jan Cunen in Oss, en gelijktijdig kwam er een een boek uit, Unfolded. Ze exposeerden in galeries in Tokio en New York, en kregen in de VS een prijs: De ICP Infinity Award, in de categorie mode- en toegepaste fotografie.

Scheltens & Abbenes, zoals het duo zich noemt,ontmoetten elkaar in 2000. Abbenes borduurde in die tijd wandkleden. Sinds 2002 werken ze samen. Ze maken vrij werk en fotograferen voor onder meer Vitra, Hermès, Cos, Yves Saint Laurent en de tijdschriften Fantastic Man, The Gentlewoman en T Magazine van The New York Times.

In de beelden van Scheltens & Abbenes worden geen modellen gebruikt. Hun foto’s zijn zorgvuldig gestileerde stillevens (Abbenes: „wij werken op de millimeter”), waarbij de afgebeelde voorwerpen, zoals Scheltens zegt, „balanceren tussen functioneel en abstract. Soms zoomen we enorm in, waardoor het alleen nog maar om kleur en textuur gaat.” Voorwerpen spelen lang niet altijd de hoofdrol; soms fungeren ze alleen als bouwstenen voor een compositie.

Op deze pagina is een keuze te zien uit Unfolded, dat is vormgegeven als een wandeling door de overzichtstentoonstelling. De uitvergrote tekst linksboven verbeeldt het perspectief van een bezoeker die vlak voor een muurtekst staat.