Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Samsom bezorgd om verzet tegen bezuinigingsgolf

Samsom, hier net na zijn verkiezing als politicus van het jaar, maakt zich zorgen om het verzet tegen de bezuinigingsgolf, zegt hij in een interview in NRC Handelsblad.
Samsom, hier net na zijn verkiezing als politicus van het jaar, maakt zich zorgen om het verzet tegen de bezuinigingsgolf, zegt hij in een interview in NRC Handelsblad. Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-leider Diederik Samsom maakt zich soms zorgen over de weerstand en de spanningen die het regeerakkoord van PvdA en VVD oproept. „Ik vrees wel eens dat we over een jaar zeggen: het was mooi, jammer dat het over is”, zo zei Samsom tijdens de formatie tegen deze krant. Vandaag verschijnt in NRC Handelsblad een dagboek van de PvdA-leider.

Door het radicaal uitruilen tijdens de formatie moesten beide partijen voor hen zeer pijnlijke maatregelen accepteren. Voor de VVD was dat bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek en voor de PvdA het verkorten van de WW-duur.

De inkomensafhankelijke zorgpremie is door maatschappelijke ophef al gesneuveld. Samsom zegt daarover:

„Ik heb wakker gelegen van de vraag: houd je vol of niet? Want er moeten nog twintig van zulke moeilijke maatregelen door. Als dit al niet lukt.”

‘Mijn gevoel zegt me dat we gaan winnen’

NRC Handelsblad voerde het afgelopen jaar dertien dagboekgesprekken met Samsom, waarin hij vertelde over zijn ervaringen tijdens de kabinetscrisis, de verkiezingscampagne, de formatie en nu in de coalitie met de VVD. In een van die gesprekken, aan het begin van de verkiezingscampagne, voorspelde Samsom al dat zijn partij een goed verkiezingsresultaat zou halen. „Verklaar mij voor gek, maar mijn gevoel zegt me dat we gaan winnen. Dat we groter worden dan de SP, misschien wel de grootste.” De Pvda stond op dat moment op zo’n 20 zetels in de peilingen, de SP op meer dan 30 zetels.

Overigens twijfelt Samsom niet aan de noodzaak van hervormen.

„Na tien jaar van eerst ontkenning en daarna onmacht moeten we nu Nederland klaar maken voor een nieuwe realiteit. Dit decennium hebben we nog, anders stormen we de afgrond in. We moeten de maatschappij voorbereiden op lagere groei, een vergrijzende bevolking, klimaatverandering en de energiecrisis.”

„We zitten in zwaarder weer dan Nederland zichzelf wil toegeven. We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo en is onze en samenleving aan grondiger herziening toe dan mensen tot nu toe dachten.”

Lees de special ‘Dagboek 2012’ in de digitale editie van NRC Weekend.