Russische ronde onzeker na licentieweigering Katjoesja

Het is onzeker geworden of vanaf 2014 de Ronde van Rusland wordt gehouden. De plannen worden serieus heroverwogen. Dat meldt Alexander Gusjatnikov, de belangrijkste adviseur van Igor Makarov, die zowel voorzitter van de Russische wielerbond als baas van de Russische wielerploeg Katjoesja is.

De Russen zijn boos over de weigering van de internationale wielerfederatie UCI Katjoesja een licentie te verstrekken voor de World Tour. De Russische ploeg van de Spanjaard Joaquin Rodriguez, de beste renner van dit jaar, moet plaatsmaken voor het Nederlandse team Argos-Shimano. Opmerkelijk omdat Katjoesja als tweede eindigde in het eindklassement van de World Tour.

De weigering van de licentie is volgens de UCI rechtstreeks een gevolg van de vele dopingzaken waarbij Katjoesja-renner de laatste vier jaar waren betrokken.

Eerder dit jaar ontvouwden Russen plannen voor een Tour de France-light, een ronde waarvan het eerste deel start in Sint-Petersburg en eindigt in Moskou. De renners vliegen dan naar Sotsji, van waar drie bergritten in de Kaukasus zijn gepland. De organisatie wil in Sotsji profiteren van de nieuwe faciliteiten die daar in het kader van de Winterspelen in 2014 worden gerealiseerd. In Sotsji zijn volgens Gusjatnikov vanaf 2014 genoeg goede hotels en genoeg goede wegen om een grote wielerronde te kunnen houden.

Maar Gusjatnikov meent dat het onder de nieuwe omstandigheden geen zin heeft een Ronde van Rusland te organiseren. Gusjatnikov: „Het idee was om de Russische wielrenners ook eens in eigen land te laten rijden en Russische fans in de gelegenheid te stellen ’s lands beste wielrenners te kunnen aanschouwen. Nu Katjoesja buiten de World Tour is gesteld, is de een Russische ronde minder aantrekkelijk geworden. En we kunnen er nog vanaf. Er is weliswaar een mondelinge overeenkomst met de UCI gesloten, maar nog geen enkel contract getekend.”

Het lijkt erop of de Russen voor een definitief besluit de uitspraak van het internationale sportgerechtshof CAS afwachten. Katjoesja heeft bij CAS beroep aangetekend tegen de licentieweigering.

Als de Russen zich terugtrekken is dat een grote tegenvaller voor voorzitter Pat McQuaid van de UCI. Hij wil de wielersport mondialiseren en zoekt nieuwe landen voor grote wedstrijden. Na de Ronde van Beijing wil McQuaid naar Rusland en zijn er plannen om wielerkoersen in India en Brazilië van de grond te tillen. McQuaid: „Daar liggen nieuwe markten en nieuwe wedstrijden kunnen bijdragen aan verdere ontwikkeling van de wielersport.” (Reuters)