Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Rusland en China kunnen Assad niet overtuigen op te stappen’

De Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.
De Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Foto AFP / John Thys

Zelfs al zouden ze het proberen, dan nog zou het Rusland en China niet lukken om hun bondgenoot Assad van zijn stoel te krijgen. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag. Geen van beide partijen wint de oorlog in Syrië, denkt Lavrov.

De woorden van Lavrov komen een week nadat een Russische onderminister zei dat de rebellen aan winnende hand zijn. Dat was het eerste teken dat Rusland zichzelf positioneert in een tijdperk na Assad, al was de regering er daarna als de kippen bij om een verklaring uit te geven dat het standpunt inzake Syrië “niet gewijzigd” is.

Lavrov herhaalde vandaag dat Rusland verzoeken van landen in de regio heeft geweigerd om Assad onder druk te zetten om op te stappen en hem een veilige haven te bieden. “Sommige landen hebben gesuggereerd dat wij Assad hebben gezegd dat we klaar zijn hem op te vangen. En wij hebben geantwoord: waarom zouden we dat doen? Als je die plannen hebt, ga naar hem toe en doe het zelf.”

‘Chemische wapens zijn onder controle’

Volgens Lavrov zijn chemische wapens in Syrië momenteel “onder controle”. Ze zouden zijn geconcentreerd op een of twee plekken. Het grootste gevaar schuilt er volgens hem in dat militanten de wapens in handen kunnen krijgen. “Momenteel doet de Syrische regering er alles aan om te chemische wapens te beveiligen, volgens de gegevens die wij en het Westen hebben.”

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei deze maand dat Washington zich steeds meer zorgen maakt om chemische wapens. Volgens de VS overweegt Assad om die in te zetten tegen de rebellen. Het conflict heeft tot nu toe aan veertigduizend mensen het leven gekost.

Lakhdar Brahimi, de internationale Syrië-gezant die vrede wil via een diplomatieke weg, zal Rusland nog voor eind dit jaar bezoeken, zo schrijft Reuters.