Romney won niet

De rode draad in mijn columns was dit jaar de eurozone. Haalt de eurozone het einde van het jaar ongeschonden? Ik ga ervan uit dat de euro blijft als munt, omdat terugkeer naar nationale munten een totale chaos zou inluiden, maar de eurozone rommelt en rammelt. Griekenland zou dit jaar buiten de boot vallen, verwachtte ik, maar de Helleense republiek blijft met hangen en wurgen binnenboord. Het probleem blijft.

De redders van Griekenland (EU, IMF en ECB) gaan ervan uit dat de Griekse economie in 2015 groeit met 2,7 procent en in 2016 met 3,7 procent. Dit is onrealistisch. Ik vrees dat Griekenland op de koers van economische krimp blijft en daarmee een infectiehaard voor de hele eurozone. In feite wordt de hele eurozone in 2013 een recessiezone. Hierdoor blijft politiek en sociaal explosief zich opstapelen. Crisis in Spanje, verkiezingen in Italië en Duitsland.

Een tweede onderwerp waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik hoopte dat Mitt Romney zou winnen, maar het gebeurde niet. President Obama haalde het, al verloor hij in vergelijking met 2008 negen miljoen stemmen. Elke verkiezing heeft haar verrassing: Romney haalde twee miljoen stemmen minder dan de Republikeinse kandidaat John McCain in 2008. Dit had ik niet verwacht. De Republikeinen zitten nu in therapie, met de vraag: waarom en wat te doen?

Derk Jan Eppink is journalist, publicist en zit in het Europees Parlement voor de Belgische partij Libertair, Direct, Democratisch.