PVV-Kamerlid bekritiseert Wilders en de partijtop

Het Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV) heeft het afgelopen jaar in zijn partij moeten strijden tegen “arrogante betweterigheid” van partijgenoten die niet wilden dat hij contact buiten de partij aanknoopte.

Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV) heeft het afgelopen jaar in zijn partij moeten strijden tegen "arrogante betweterigheid" van partijgenoten. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV) heeft het afgelopen jaar in zijn partij moeten strijden tegen “arrogante betweterigheid” van partijgenoten die niet wilden dat hij contact buiten de partij aanknoopte.

Ruzies hierover liepen soms hoop op. “Als iemands toon mij niet bevalt, pik ik dat niet. Collega’s moeten niet denken dat ze mij even gaan vertellen wat ik doe”, aldus Van Vliet in een reeks gesprekken die hij het afgelopen jaar met NRC Handelsblad voerde.

Verder vindt hij dat Geert Wilders en de PVV-top “een basisfatsoensnorm” overtraden toen zij weigerden te applaudisseren bij het openbare afscheid van Van Bemmel en de dissidente PVV’ers Kortenoeven en Hernandez. Ook was het voor Van Vliet “een schok” dat Wilders zijn politieke vriend Jhim van Bemmel van de PVV-lijst afvoerde. Verder verklaart hij dat de partijtop in de zomer te lang wachtte met de bekendmaking van de kandidatenlijst. “Het was zenuwslopend. (…) Dit ging gewoon te ver.”

Van Vliet zegt ook dat hij zich “prima in de VVD thuis [zou] kunnen voelen” maar spreekt geruchten tegen dat er de vorige periode sprake van was dat hij naar de VVD zou overstappen.

‘Dit was fraude’

De fiscaal jurist Van Vliet, komend jaar voorzitter wordt van de enquêtecommissie naar woningcorporaties, bekent ook dat hij zich in zijn vroege werkzame leven schuldig heeft gemaakt aan fraude. Dit gebeurde bij Moret Ernst & Young, nu Ernst &Young.

“Je had uren die je niet besteedde aan één klant, maar aan, laat ik zeggen, zaken van een meer algemeen karakter die op kantoor geregeld moesten worden. Die uren moesten we schrijven op rekening van klanten voor wie we niet aan het werk waren. (…) Achteraf heb ik geconcludeerd dat hier iets grondig mis was: dit was fraude. En ik heb het sterke vermoeden dat dit niet om een incident ging.”

Lees meer in onze digitale editie van de bijlage ‘Dagboek 2012’