Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Ploegarts was spil dopinggebruik bij de Rabo-ploeg

Michael Rasmussen in de gele trui in de tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker.
Michael Rasmussen in de gele trui in de tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker. Foto AFP / Franck Fife

Ploegarts Geert Leinders van de voormalige Rabo-wielerploeg heeft een centrale rol gespeeld bij dopinggebruik in het team. Renner Levi Leipheimer heeft dat verklaard tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die NRC Handelsblad heeft ingezien. Ook een ingewijde bevestigt dat Leinders bij de Rabo-ploeg toezag op het dopinggebruik.

Leinders ontkent dat hij zich ooit met doping heeft ingelaten. „Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan.” Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-jaren (2002-2004) „doorging met het gebruik van epo”. Volgens hem gebeurde dat onder supervisie van Leinders. „Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank teamdokter Geert Leinders, van wie ik epo kocht.” De Belgische arts, verklaarde Leipheimer, „verzorgde het dopingprogramma” bij Rabo.

Toprenners ondergingen verboden bloedtransfusies

De getuigenverklaring maakt deel uit van het Usada-rapport over Lance Armstrong. Usada publiceerde een geanonimiseerde versie van de verklaring. Deze krant heeft het origineel ingezien. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat toprenners van de Rabobank verboden bloedtransfusies ondergingen in Oostenrijk. Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denis Mensjov en Michael Rasmussen behoorden tot de klantenkring van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner. De bloedafnames werden uitgevoerd door de Weense bloedbank Humanplasma, en later door Matschiner zelf. De dopinghandelaar heeft tegen de politie verklaard dat hij Rasmussen, Boogerd en Dekker in het dorpje Steyrermühl heeft behandeld.

In 2009 ontkende Boogerd nog dat hij contact met Matschiner had onderhouden. Nu zegt hij in een reactie tegen deze krant dat hij de dopinghandelaar in Wenen in een wijnbar heeft ontmoet. Boogerd heeft bovendien verschillende rekeningen van Matschiner ontvangen, en ook betaald. „Maar dat was niet voor doping, maar voor vitamines.”

Het schandaal rond Humanplasma werd onderzocht door een speciaal team van de Oostenrijkse politie. In het dossier noemt zowel Stefan Matschiner als de Oostenrijkse langlaufcoach Walter Mayer de Rabobankploeg. Zo heeft Matschiner tegen wielrenner Bernhard Kohl gezegd dat „toprenners van het Nederlandse wielerteam Rabobank bij Humanplasma waren”. Volgens Kohl zei Matschiner dat de Raborenners werden begeleid „door de leidinggevenden van het team”. Een van die leidinggevenden was volgens een ingewijde Geert Leinders. Eind 2004 zou de ploegarts een inspectiebezoek aan Humanplasma hebben gebracht. Leinders ontkent dat.

Lees meer over het dopinggebruik bij de Raboploeg in ‘Zondags naar Wenen voor een bloedtransfusie’ in onze digitale editie.