Paus verleent gratie voor Kerstmis aan veroordeelde butler

Butler Paolo Gabriele en Paus Benedictus XVI in de gevangenis van Vaticaanstad. De paus verleende hem vanmorgen gratie.
Butler Paolo Gabriele en Paus Benedictus XVI in de gevangenis van Vaticaanstad. De paus verleende hem vanmorgen gratie. Foto AFP / verstrekt door Osservatore Romano

Paus Benedictus XVI heeft een genereus gebaar gemaakt voor Kerst. Hij heeft zijn voormalige butler, die privédocumenten van hem stal en ze lekte naar een journalist, gratie verleend. Dat maakte het Vaticaan bekend, schrijft Reuters.

De paus heeft de 46-jarige Paolo Gabriele vanochtend bezocht in zijn cel. Hij vertelde de voormalige butler dat hij gratie kreeg, waarop de man werd bevrijd. Hij zou al herenigd zijn met zijn familie. De paus gaat de man helpen opnieuw een baan te vinden buiten het Vaticaan en zijn leven weer op te bouwen.

Gabriele werd 23 mei gearresteerd nadat de politie van het Vaticaan stapels pauselijke documenten in zijn appartement had gevonden. Die lekte hij naar een journalist, naar eigen zeggen om een eind te maken aan de corruptie binnen het Vaticaan. Uit de documenten zou blijken dat er grote spanningen waren binnen de leiding van de kerk. Er zou een machtsstrijd bezig zijn en zelfs een complot zijn om de paus te doden. Gabriele werd veroordeeld tot achttien maanden cel.

Daarom kreeg de affaire de bijnaam Vatileaks, naar klokkenluidersorganisatie Wikileaks. Het was een van de meest omstreden zaken uit het Vaticaan. De journalist naar wie Gabriele informatie doorspeelde, Gianluigi Nuzzi, gebruikte de gelekte documenten voor zijn boek Zijne heiligheid: De geheime papieren van Benedictus XVI.