Patriots tegen Iran

Voor de NAVO, en voor Nederland, is de plaatsing van Patriot-raketafweersystemen aan de Turks-Syrische grens strikt defensief – ter verdediging van bondgenoot Turkije. Iran ziet dit heel anders. Het land waarschuwt dat de plaatsing van de Patriots kan leiden tot niets minder dan een „wereldoorlog”.

Iraanse leiders, politici en commandanten denken dat het doel van de plaatsing van de Patriotsystemen tweeledig is: het ten val brengen van president Bashar al-Assad van Syrië én het verzwakken van Iran. Want het uiteindelijke doelwit van de Patriots zou het eigen, ambitieuze raketprogramma van Iran zijn.

Iraanse leiders, politici en commandanten laten zich in harde bewoordingen uit over de NAVO-beslissing. De Iraanse staatsmedia slaan op de oorlogstrommel. Nederland wordt zelfs een „muskiet” genoemd. Donderdagnacht ging de Tweede Kamer akkoord met een deelname aan de NAVO-missie, waar maximaal 360 Nederlandse soldaten, samen met collega’s uit de Verenigde Staten en Duitsland in totaal zes batterijen Patriots zullen bemannen.

Op een bijeenkomst van topcommandanten waarschuwde de hoogste generaal van het Iraanse leger, Hassan Firouzabadi, dat de plaatsing „laat zien dat er zorgen zijn over de Iraanse raketten en de aanwezigheid van Rusland om Syrië te verdedigen”. Hij riep „verstandige mensen” in het Westen op te voorkomen dat de situatie in de regio „escaleert.”

Volgens Housang Talé, schrijver en voorzitter van een groep Iraanse nationalisten, zijn de waarschuwingen van Firouzabadi niet overdreven. „Landen als Nederland zijn muskieten die alles doen wat Amerika hen opdraagt,” zegt hij neerbuigend.

Iran daarentegen is volgens Talé een autonoom land dat niet met zich laat sollen. „Iran is klaar om zijn spierballen te laten zien en de wereld moet Rusland ook niet onderschatten. Er is geen twijfel dat Iran alles wil doen om te voorkomen dat al-Assad valt,” aldus de Iraanse nationalist.

Volgens de NAVO moeten de Patriot-systemen raketten kunnen onderscheppen die Syrië mogelijk zal afvuren richting Turks grondgebied. Maar Iraanse kranten en websites schrijven dat de Patriots óók een no-fly zone kunnen afdwingen boven Syrië: ze kunnen vliegtuigen van het Syrische regeringsleger neerhalen. Dit zou de Syrische rebellen de mogelijkheid geven om hun positie in het Noorden van het land te verstevigen.

De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken zei deze week in Moskou dat er – ondanks de Patriots uit het Westen – geen twijfel is dat het regime van al-Assad zal voortbestaan. „Het Syrische leger en het staatsapparaat werken zoals gebruikelijk,” vertelde Hossein Amir Abdollahian aan de Iraanse staatsmedia. Zijn Russische collega Bogdanov zei vorige week nog: „Helaas kan een zege van de oppositie niet uitgesloten worden”. Het Amerikaanse State Department toonde zich meteen tevreden dat Rusland „eindelijk erkent” dat Assads dagen zijn geteld.

Maar de aartsconservatieve Iraanse staatskrant Kayhan schrijft dagelijks dat niet Iran, maar de rest van de wereld het verkeerd heeft over Syrië. „In 2014 zullen er verkiezingen worden georganiseerd door al-Assad”, voorspelt de krant. „Het Syrische volk staat als één man achter hem.”