Obama heeft nog hoop dat de ‘fiscal cliff’ kan worden voorkomen

Obama met zijn vrouw Michelle voor ze het vliegtuig instappen om te vertrekken naar hun vakantiebestemming Hawaii.
Obama met zijn vrouw Michelle voor ze het vliegtuig instappen om te vertrekken naar hun vakantiebestemming Hawaii. Foto Reuters / Larry Downing

President Barack Obama heeft nog hoop dat er voor 1 januari afspraken kunnen worden gemaakt met de Republikeinen om de gevreesde fiscal cliff te voorkomen. Dat zei hij gisteravond in een toespraak. Obama is nu met zijn gezin naar zijn geboortestaat Hawaii om Kerstmis te vieren.

Obama liet doorschemeren dat hij nog steeds wil dat de rijken meer belasting gaan betalen. “Iedereen moet een beetje inleveren, op een verstandige manier.” Hij benadrukte dat het van belang is dat er een compromis komt binnen de harde deadline van tien dagen om te voorkomen dat de economie hard wordt getroffen. Hij sprak Congresleden toe door te zeggen dat ze na moeten denken over de ontberingen die veel Amerikanen te verduren krijgen als het Congres helemaal niets doet:

“Net nu onze economie echt begint te herstellen, en nu we optimistische tekenen beginnen te zien. We zien op een groot aantal gebieden echt opwaartse statistieken, zoals op het gebied van huisvesting. Het is nu niet de tijd voor nog meer zelf toegebrachte wonden, zeker niet als ze van Washington vandaan komen.”

Lees de hele toespraak van Obama over de fiscal cliff bij de Washington Post.

Boehner trekt compromisvoorstel terug

Voorafgaand aan zijn toespraak sprak Obama met de Republikeinse leider en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, die zijn compromisvoorstel (hogere belastingen voor Amerikanen die een miljoen dollar of meer verdienen) na een week van zware onderhandelingen gisteren terugtrok. Hij kreeg geen steun van zijn fractie. Ook sprak Obama met Harry Reid, de voorzitter van de Democratische meerderheid in de Senaat.

Boehner gaf te kennen nog steeds open te staan voor onderhandelingen, maar zei niet te weten hoe de rampzalige combinatie van belastingverhoging en bezuinigingen kan worden afgewend. “Alleen God weet hoe we dat kunnen bereiken.” Dat conservatieve Republikeinen het voorstel van Boehner niet steunen omdat ze helemaal geen belastingverhoging willen is een afgang voor hem, schreef onze correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad:

“De president heeft de publieke opinie mee. Het Congres is historisch impopulair. Boehner weet dat als hij faalt, de meeste Amerikanen de Republikeinen de schuld zullen geven. Hij zal die Amerikanen moeten uitleggen dat Republikeins verzet tegen belastingen juist voor hogere belastingen heeft gezorgd.

“Boehner zei vannacht dat Obama en de Senaat nu voor 1 januari een oplossing moeten bedenken. Maar wat Obama ook zal verzinnen, het is niet realistisch dat de Republikeinse opstandelingen in het Congres zijn voorstel wél zullen accepteren, terwijl ze Boehner lieten vallen.”

    • Mirjam Remie