Nieuwsoverzicht

Tjeenk Willink en Borst benoemd tot minister van staat

Den Haag. Oud-minister en -vicepremier Els Borst-Eilers (D66) en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink zijn benoemd tot minister van staat. Dat is vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Borst (80) was minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de paarse kabinetten van premier Wim Kok (1994-2002). De jurist Herman Tjeenk Willink (70), doorliep een loopbaan in het openbaar bestuur voordat hij, in zijn laatste functie, vicevoorzitter was van de Raad van State (1997-2012). (NRC)

NRA wil gewapende bewakers op scholen

Washington. De invloedrijke wapenlobbyisten van de Nationale Rifle Association (NRA) willen dat elke Amerikaanse school gewapende bewakers krijgt. Dat moet dodelijke schietpartijen zoals vorige week in Newtown voorkomen. „Het enige wat een slechterik met een wapen kan stoppen is een goed persoon met een wapen”, zei de directeur van de NRA. Voorstanders van strengere wapenwetgeving hebben ontzet gereageerd op het voorstel. Vrijdagavond schoot een man op het platteland van de staat Pennsylvania drie mensen dood. (Reuters)

Schadevergoeding na seksueel misbruik

Rotterdam. Mensen die seksueel zijn misbruikt in de jeugdzorg, kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding. Dat schrijven staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Kamer. De maatregel vloeit voort uit het onderzoek van de commissie-Samson. Het gaat om twee groepen slachtoffers: minderjarige slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg in de periode van 1945 tot en met 2012, én slachtoffers die hun schade niet op de dader kunnen verhalen. De commissie-Samson concludeerde dit najaar dat seksueel misbruik van kinderen en jongeren in instellingen aanmerkelijk vaker voorkomt dan erbuiten. (NRC)

Hedwigepolder in 2019 onder water

Den Haag. De Hedwigepolder moet in 2019 onder water staan. In mei 2016 kan worden begonnen met de werkzaamheden. Dat staat in een planning die het kabinet gisteren heeft vastgesteld. Plannen om de polder onder water te zetten stuitten de afgelopen jaren op weerstand in Zeeland. Het vorige kabinet zag van de plannen af, wat tot ruzie met Vlaanderen leidde. Bij de vorming van het nieuwe kabinet besloten VVD en PvdA dat de polder toch onder water moest. (NRC)

Monti treedt af, Italië wacht op zijn plannen

Rome. Mario Monti heeft vrijdagavond officieel zijn ontslag ingediend als premier van Italië. Hij gaf uitvoering aan zijn besluit dat hij eerder deze maand al aankondigde. Op verzoek van president Giorgio Napolitano blijft Monti aan als interim-premier tot de verkiezingen, die naar verwachting in februari plaatsvinden. Monti maakt mogelijk zondag bekend of hij meedoet aan de verkiezingen. (AP)