Negen veroordeeld voor rellen Haren

Opnieuw zijn negen meerderjarige jonge mannen veroordeeld voor de rellen in Haren. De Groningse politierechter Tom Wiersma legde hen vrijdag werkstraffen op tot 120 uur voor onder meer het gooien van flessen en blikjes naar politie en mobiele eenheid, het omgooien van een auto en diefstal van sigaretten. Twee van hen, een taxichauffeur in opleiding en een autohandelaar, moeten ook een dag de cel in omdat ze al eerder van de kinderrechter een werkstraf hadden gekregen voor openbare geweldpleging. Bovendien moeten alle negen relschoppers 500 euro storten in een speciaal schadefonds voor de gedupeerden van de rellen.

De rellen hebben de Groningse gemeente tot nu toe bijna een kwart miljoen euro gekost, blijkt uit een kostenopgave. Zo’n 217.000 euro ging op aan de nasleep van de rellen. Een substantieel deel is besteed aan het inhuren van externe adviseurs, onder wie een communicatiedeskundige, veiligheidsexperts en een adviseur voor de burgemeester. Ook moet de gemeente 25.000 euro bijdragen aan de commissie-Cohen die de rellen onderzoekt voor een totaalbedrag van 389.075 euro. De directe schade aan straatnaambordjes, abri’s, lantaarnpalen, verkeersborden, stoeptegels en andere gemeentelijke eigendommen bedraagt 10.000 euro. De gemeente draait zelf op voor de kosten, maar burgemeester Bats heeft aangekondigd minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) te vragen of hij bijspringt.

Tot dusver zijn 45 relschoppers veroordeeld voor openlijke geweldpleging in Haren. Politie en justitie kijken naar strafbare feiten op de avond zelf en lieten opruiende uitlatingen op Facebook en Twitter buiten beschouwing. Dat gebeurde om snelrecht mogelijk te maken, verklaarde minister Opstelten toen hij hierom door zijn eigen VVD naar de Tweede Kamer werd geroepen. VVD’er Dijkhoff betreurt die keuze. „Dat had het verschil kunnen maken tussen een paar uur schoffelen en een serieuze straf.”