Neergang van Roemer

Portret Bas Stoffelsen / SP

Emile Roemer, tussen pieken en peilenNed. 1, 23.10 - 00.11 uur

Voor SP-leider Emile Roemer geldt: wat je ziet is wat je krijgt. Zijn fans zien het als een pro. Tegenstanders zeggen: maar er is zo weinig van hem te zien. De documentaire Emile Roemer, tussen pieken en peilen van Coen Verbraak bevestigt beide.

Verbraak mocht Roemer volgen tijdens de verkiezingscampagne, met cameraman en zonder voorwaarden vooraf. Het waren dramatische dagen: in iets meer dan drie weken tijd voltrok zich een deconfiture. Van aspirant-premier wiens partij in de peilingen de grootste was, tot de verkiezingsnacht waarin blijkt dat de SP niet één zetel winst boekt.

De beelden nuanceren of verdiepen het bekende verhaal niet. Dat is jammer. Gelukkig bevat de documentaire wel een paar prachtige details. Zoals het beeld van Geert Wilders, die gespannen vrolijk hengelt naar een geruststellend gebaar van Roemer met, tot twee keer toe, met de opmerking: „Leuk debatje, toch?” Of het beeld van Arjan Vliegenthart, jonge senator en campagneleider van de SP, die direct na een uitzending van De wereld draait door boos en gespannen murmelt, op Roemers vraag hoe het ging: „Karaktermoord”. Even later zal Roemer in de auto zeggen: „Dat was bijna karaktermoord”. Om daarna lang uit het raam te kijken. Het huilen stond hem nader.

En dan de uitslagenavond zelf, met een sympathiek troostende Jan Marijnissen en een geknakte Roemer. „Dit is ongelooflijk diepe shit”. Een heftig beeld: lijden in beeld gebracht. En eigenlijk nog meer: een gevoel van falen. Iets wat in de politiek niet zo vaak zichtbaar is.

    • Pieter van Os