Nederland bemachtigt snel een Europese topfunctie, zegt Barroso

De kans dat Dijsselbloem voorzitter wordt van de eurogroep wordt groter nu Barroso heeft voorspeld dat Nederland binnenkort een topfunctie krijgt binnen Europa.
De kans dat Dijsselbloem voorzitter wordt van de eurogroep wordt groter nu Barroso heeft voorspeld dat Nederland binnenkort een topfunctie krijgt binnen Europa. Foto ANP / Jerry Lampen

Nederland bemachtigt op korte termijn een Europese topfunctie. Dat zegt voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie vandaag in een interview met de Volkskrant.

“Nederland krijgt heel binnenkort een erg belangrijke Europese toppositie. Dat is mijn voorspelling. En mijn voorspellingen komen gewoonlijk uit.”

Het gaat vermoedelijk om minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en het voorzitterschap van de eurogroep, zeggen nauw betrokken EU-ambtenaren tegen de krant. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en EU-president Herman van Rompuy hebben daar afgelopen week afspraken over gemaakt met premier Mark Rutte.

Barroso was bij enkele overleggen aanwezig. Een woordvoerder van premier Rutte benadrukt in de krant dat er nog geen officieel besluit is genomen.

De naam van Dijsselbloem circuleert al enige tijd in verband met de functie. Duitse media schreven maandag al dat Dijsselbloem vrijwel zeker de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep. Dijsselbloem zei dat hij erover na zou denken maar ontkent te zijn gevraagd.

‘Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg vallen af’

De eurolanden zouden graag een voorzitter kiezen uit een van de landen met een triple A-status, de hoogste status die een land kan krijgen van de kredietbeoordelaars. Naast Nederland zijn dat op dit moment Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg. De kans dat Dijsselbloem het wordt lijkt groter te worden nu twee belangrijke kandidaten zijn afgevallen, scheef NRC Handelsblad eerder deze week op basis van bronnen in Brussel:

“Bronnen rond de eurogroep vertellen dat het plan om de Duitse minister Schäuble te kiezen of de Fransman Moscovici, van de baan is. Schäuble ligt slecht bij zuiderlingen, Moscovici is stilletjes en politiek zwak. Lidstaten willen geen Europees functionaris als eurogroepvoorzitter, wel “iemand uit een klein land met inhoudelijke expertise, die als verzoener kan optreden”.