Moeder wil zeilende zoons niet terughalen na uitspraak rechter

De zelbroers Enrique (rechts, 15) en Hugo (14) kort voor vertrek op hun scheepje in het haventje van IJmuiden. Foto ANP / Marcel Antonisse

De moeder van twee zeilbroers uit Vijfhuizen wil haar zoons niet laten terugkeren van hun Europese zeilreis nu de rechtbank gisteren bepaald heeft dat ze onder toezicht van Bureau Jeugdzorg moeten worden geplaatst. Dat meldt de NOS.

De vrouw is van mening dat jeugdzorg voldoende tijd heeft gehad om passend onderwijs voor haar kinderen te regelen. De jongens zouden door geen enkele school worden aangenomen vanwege hun dyslexie. De moeder vindt dat de 14- en 15-jarige Enrique en Hugo Claassen nu al goed onderwijs krijgen. Ze maken tijdens hun zeilreis gebruik van lesmateriaal.

De rechtbank stelde gisteren de Raad voor de Kinderbescherming in het gelijk, die vindt dat de jongens zich aan de leerplicht onttrekken en gewoon weer in Nederland naar school zouden moeten gaan. Daarom bepaalde de rechter dat Enrique en Hug onder toezicht van jeugdzorg moeten komen te staan.

‘Ik denk dat ze ze in een of ander instituut willen dumpen’

Moeder Annelies Schillemans is echter niet van plan haar zoons terug te halen. Volgens haar kan er prima op afstand met de jongens worden gecommuniceerd:

“Zonder dat er een oplossing is, moeten ze terugkomen naar Nederland. Met welk doel? [...] Ik denk dat ze de jongens in Nederland uit huis willen plaatsen en vervolgens in een of ander instituut dumpen tussen delinquenten.”

    • Pim van den Dool