Met artiesten Chadli en Tadic heeft FC Twente weinig te vrezen

Adam Maher speelde een meesterlijke wedstrijd. Maar hij verloor met AZ wel van FC Twente, dat in Chadli en Tadic zijn grote uitblinkers had.

Krap een jaar nadat hij terugkeerde bij FC Twente heeft trainer Steve McClaren zijn ploeg weer zoals hij het wil: niet perse dominant, maar wel resultaatgericht en op momenten beslissend door de ingevingen van individuen. Wat de mentale coach in hem deugd zal doen is dat zijn sterspelers zich senang lijken te voelen op de posities waar de Brit ze sinds twee weken gebruikt. Met chemie tussen Dusan Tadic als spelverdeler en Nacer Chadli op de linkerflank maakt het bijna niet uit dat het met Luc Castaignos – die opnieuw scoorde in een verder flets optreden – nog altijd kwakkelen is in de spitspositie.

Het klikt, zo vlak voor jaarwisseling, zoals het ooit in het kampioensseizoen 2010/2011 klikte tussen voetbalpuristen Kenneth Perez en Bryan Ruiz. Maar het was McClaren zelf die verwachtingen temde na de 3-0 overwinning vrijdagavond op AZ in Alkmaar. „We zijn precies waar we willen zijn op dit moment”, sprak hij na afloop. „Maar er is een lange weg te gaan en veel werk te verzetten.”

De proeve van bekwaamheid voor McClaren is om nu wél de frisheid en gretigheid in de ploeg te bewaren. Minder dan vorig seizoen ligt het gevaar van oververmoeidheid en vroegtijdige verzadiging op de loer. Twente speelde het afgelopen seizoen 54 wedstrijden, dit seizoen alweer 34. Dat trok de afgelopen maanden een zware wissel op de selectie, met veel blessures. Maar na de winterstop is er enkel de eredivisie nog en McClaren is daar niet rouwig om. Europa Leauge en bekervoetbal zijn bijzaak.

Die strijd op vele fronten – zo luidt de analyse nu – is de verklaring voor het ineenstorten van de ploeg in het laatste kwart van het afgelopen seizoen. De implosie, kort na de 6-2 overwinning op PSV afgelopen maart, was te voorzien. Dat zegt bijvoorbeeld Joop Munsterman nu met de wijsheid van achteraf.

De clubvoorzitter sprak in december 2011 met de bondscoach van Jong Duitsland. Die vond het, in de woorden van Munsterman deze week op FC Twente TV, „ongelooflijk wat wij hier deden”. Namelijk: „Met zeventien, achttien spelers onafgebroken al twee, drie jaar in Europa en in de top van de eredivisie. Hij zei: dat gaat helemaal fout met jullie. In de Bundesliga doen we dat met 30 tot 35 man, in Engeland met 40 tot 50 spelers. Jullie doen dat met zeventien gute Stammspielern, zoals hij het zei. Dat gaat een keer een debacle worden. En dat is ook gebeurd. Het was op.”

AZ besloot vrijdagavond in het eigen Afas-stadion het moeilijkste jaar sinds het ineenstorten van het imperium van clubmecenas Dirk Scheringa. Dat ging in inmiddels vertrouwede, ongelukkige stijl. Jozy Altidore miste één op één met keeper Sander Boschker dé kans op de gelijkmaker. Adam Maher was op weg held van de avond te worden toen hij in de eerste helft met een halve omhaal de openingstreffer leek te gaan maken. Hij vond het hoofd van Twente-verdediger Douglas op zijn weg.

De pas 19-jarige international Maher is hart en hersenen bij AZ. Zijn dominante spel bevestigde maar weer eens dat AZ-supporters in januari wel degelijk iets hebben om voor terug te komen. Pas als Maher deze winter weggekocht wordt, hetgeen de clubleiding niet verwacht, heeft trainer Gertjan Verbeek echt een probleem in Alkmaar.

De overwinnaar schrijft de geschiedenis en daarom zal het optreden van Maher vrijdagavond waarschijnlijk snel vergeten zijn. Aan een tiener in blakende vorm heeft AZ niet genoeg. Tegenover hem vond hij namelijk Chadli (twee doelpunten) en Tadic (assist) bij FC Twente. Met die twee artiesten happy en in vorm kan het vaker zoals tegen AZ gaan.

    • Bart Hinke