Leers: Wilders kwam regelmatig langs om me onder druk te zetten

Leers op het Binnenhof. Hij zegt in Eenvandaag regelmatig onder druk te zijn gezet door PVV-leider Wilders. Foto ANP / Robin Utrecht

PVV-leider Geert Wilders heeft voormalig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) regelmatig onder druk gezet. Hij eiste dat Leers het aantal migranten omlaag bracht. Dat zegt Leers vanavond in Eenvandaag.

“Hij kwam met regelmaat op het departement (…) en dreigde dat hij mij daar op zou afrekenen”, aldus Leers. Ook premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) spraken Leers met enige regelmaat aan om de wensen van Wilders door te geven. “Ik kreeg het niet alleen via hem, maar ook via de anderen. Rutte en Verhagen belden mij dan.”

sitestat

Wilders zegt in een reactie tegen EenVandaag dat hij Leers “natuurlijk” onder druk heeft gezet omdat er afspraken over immigratie waren gemaakt in het gedoogakkoord. Voor de PVV was dat een belangrijk onderwerp, aldus Wilders. “Als er geen Catshuis was geweest, had het kabinet daarop kunnen vallen in 2012.”

Regelmatig wrijving tussen Leers en premier Rutte

Leers zegt dat hij de beperkte smalle marges die hij had, wilde verbreden:

“Ik wilde zoeken naar mijn eigen weg. Rutte en Verhagen hadden ook een ander belang: het coalitiebelang. En dat ging niet altijd zonder wrijving.”

De voormalig bewindvoerder zegt verder dat hij met gemengde gevoelens terugkijkt op de zaak-Mauro:

“Mauro was het beeld van het beleid tegenover het individu. Ik werd geconfronteerd met het beeld van een jongeman met zijn traan. Ik heb daar slapeloze nachten van gehad. Maar je moet consequent zijn. En Mauro had geen recht om hier te blijven.”

    • Pim van den Dool