KNVB: meteen gele kaart bij protest van spelers tegen arbiter

Spelers in het betaald voetbal die protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter krijgen direct een gele kaart. Dat heeft de Nederlandse voetbalbond KNVB vrijdag bekendgemaakt.

De maatregel, die in het nieuwe jaar ingaat, is een uitvloeisel van gesprekken eerder deze week met afgevaardigden van de eredivisie, eerste divisie, en spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden. Alle partijen ondertekenden een handvest, waarin staat dat de regels strenger gehandhaafd zullen worden.

Alleen de aanvoerder mag straks opheldering vragen aan de scheidsrechter. Ook trainers moeten zich van commentaar onthouden. Bij overtreding van die regel krijgen trainers een waarschuwing. Bij herhaling worden zij naar de tribune gestuurd. De KNVB verplicht alle profclubs een in 2007 opgestelde gedragscode betaald voetbal opnieuw te ondertekenen. Die code schrijft respectabele omgangsvormen voor aan iedereen die actief is het profvoetbal. De KNVB verlangt ondertekening door de aanvoerder, de hoofdtrainer en de directeur van de 36 profclubs.

Ook commentaar in de media op de leiding is uit den boze. De precieze strafmaten voor de vergrijpen moeten nog worden uitgewerkt.

De strengere regels zijn een rechtstreeks gevolg van de discussie die is ontstaan na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse voetbalclub Buitenboys. Hij werd drie weken geleden het slachtoffer van zware mishandeling door jeugdspelers van de Amsterdamse club Nieuw-Sloten.

Trainer Gertjan Verbeek van AZ liet vrijdagavond voor de camera van Eredivisie Live weten de verscherpte gedragscode niet te willen tekenen. Hij spreekt van „complete onzin.” Verbeek: „Het blijft altijd dubieus. Je moet gewoon zeggen: je mag niet meer protesteren. Nu wordt de ene trainer naar de tribune gestuurd en de andere niet, dat heeft alleen maar te maken met naam en faam. Dit zorgt voor onduidelijkheid.”

Verbeek ziet ook niet in waarom hij de gedragscode uit 2007 moet hertekenen. Volgens hem houden directeur Bert van Oostveen en voorzitter Michael van Praag van de KNVB zich er zelf niet aan. Van Oostveen kapittelde de spelers van Oranje over hun slechte conditie tijdens het EK en Van Praag liet zich zeer kritisch uit over Sparta-trainer Michel Vonk nadat die een rode kaart van een speler had vergoelijkt. Volgens Van Praag hoort Vonk niet langer op de velden thuis. Verbeek: „Als de twee grootste voetbalbazen van Nederland zich al niet aan de gedragscode houden, moeten zij ons daar dan op wijzen?”

PSV-trainer Dick Advocaat was milder in zijn reactie. Hij vindt dat de coaches zich over het algemeen netjes gedragen. Ronald Koeman, trainer van Feyenoord, merkte op dat emoties bij het spel horen en best op correcte wijze mogen worden geuit.

De aangescherpte maatregelen worden in een later stadium ingevoerd in het amateurvoetbal.

Interview scheidsrechter Björn Kuipers: Sport 20-21