Kerstmis moet kitsch zijn

Cabaretiers Mike Boddé en Thomas van Luyn zijn zaterdagavond op televisie met de tweede Mike en Thomas Kerstrevue. Ze werden bekend met satirische programma’s als Kopspijkers en De Mike & Thomas Show. Van Luyn was ook de rolstoelpiet, Mike Boddé schreef een bestseller over zijn depressie: Pil. Van Luyn: „Shit, ik heb het gevoel dat ik al opgekerst ben.” tekst Wilfred Takken foto Ringel Goslinga

Kerstrevue

Thomas van Luyn: „Met Kerst wilden we flink uitpakken, in een mooi Anton Pieck-decor met toeters en bellen en veel artiesten. Juist omdat we de rest van het jaar met zijn tweeën in een smaakvol leeg decor staan, met alleen een vleugel.”

Mike Boddé: „Die kale vorm, dat hoort bij cabaret. De oorsprong van het cabaret is dat een man op het biljart gaat staan schreeuwen wat er allemaal mis is.”

Van Luyn: „Dit is dan ook geen cabaret, maar een cabarettheatermusicalrevue. We hebben goed gekeken naar de kerstspecials op de BBC en de Britse Christmas Pantomimes: melige, humoristische bewerkingen van sprookjes, met beroemde mensen en showdans. Heerlijk, dat we onbeschaamd uit de rijke kersttraditie kunnen putten. Het gekke aan traditie is dat het altijd hetzelfde is.”

Boddé: „Dat is niet een heel diepzinnige opmerking, Thomas.”

Van Luyn: „Onze Kerstrevue lijkt los en luchtig, maar er zit een organisatie achter als die van een Joop-van den Ende-musical. Ik zou het liefst overal doorheen willen kakelen, ik hou van reuring maken. Mike is wat rustiger.”

Boddé: „We hebben showdanseressen, een ijsbeer, een jongleur. Die speelt voor kerstboom.”

Van Luyn: „Het leek Mike een leuk idee om een kerstboom met zijn eigen ballen te laten jongleren.”

Kerstprinses

Boddé: „Babette van Veen.”

Van Luyn: „Babette woont bij Mike om de hoek en ze wilde wel meedoen.”

Boddé: „Zij speelt in de revue de kerstprinses die Kerstmis probeert te redden.”

Van Luyn: „Haar slechte tweelingzus wil Kerstmis verpesten met zwarte sneeuw. Eigenlijk zou Leona Philippo de slechte prinses spelen, maar die heeft afgezegd omdat ze The Voice wilde doen. Nu is die tweelingzus een dubbelrol van Babette.”

Kerstverteller

Boddé: „Frits Lambrechts speelt de wijdlopige verteller.”

Van Luyn: „Frits is instant-ontroering. Een lieve, warme man, ongeveer de enige volksacteur van Nederland. Als de mensen alleen al zijn stem horen, smelten ze als ijsjes. Frits is dolenthousiast over zijn rol. Hij vond het ook geen punt om op het podium uit te weiden over zijn seksuele afwijkingen – van aan luiers ruiken tot het penetreren van schapen. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop.”

Kerst met Ferry Mingelen

Van Luyn: „Die heb ik wel vaker nagedaan op tv. En ik vind: áls je hem dan nog een keer gebruikt, moet het wel meerwaarde hebben. Dus nu doet Ferry Mingelen in de revue een nieuwsitem over John Travolta’s homoseksualiteit in het Zweeds.”

Kerstmis

Van Luyn: „Ik hou erg van Kerstmis. Ik hou van lampjes, ik hou van Sky Radio, ik hou van trieste kerstversiering in grote kersthallen. Met Kerstmis zoek ik tegen de klippen op een kinderlijke geborgenheid. Ik denk dat ik zo mijn jeugdtrauma’s compenseer. Kerstmis toont aan hoe makkelijk de mens te programmeren is. Je zet Last Christmas op en iedereen begint meteen sentimenteel te glimmen en te deinen.”

Boddé: „Het hele jaar door ben ik netjes en kritisch, ik lees een paar boeken, luister naar de goede muziek. Maar één keer per jaar, met Kerst, mag ik de goede smaak laten varen en naar matige muziek luisteren, mijn huis vol kitsch hangen, en lekker sentimenteel zijn.”

Van Luyn: „Kerstmis moet ook kitsch zijn. Probeer je maar eens een smaakvol opgetuigde boom voor te stellen – ‘we doen alleen zilveren ballen dit jaar’. Dat is een gotspe.

Boddé: „Een smaakvolle Kerst is een gecontamineerde contradictio in terminis.”

Kerstdepressie

Boddé: „Ik heb zeven kerstdepressies meegemaakt want ik ben zeven jaar depressief geweest. Wanneer je in een depressie zit, is Kerstmis niet extra somber, nee. Eigenlijk waren de Kerstmissen kleine lichtpuntjes. Ik kon alleen niet zuipen, want dan werd het helemaal oeverloos huilen. Nee, ik was niet alleen, dan werd het erger. Ik hield mijn vrienden zoveel mogelijk buiten de deur, maar met een kleine kring familie om mij heen was het te doen.”

Van Luyn: „Er zit iets heel moois aan eenzaamheid. Ik heb fijne eenzame kersten gehad. Vroeger bleef ik bewust alleen, om kerstfilms te kijken. Want dat doe ik het liefste met Kerst. Als ik de BBC-trailer van de komende kerstfilms zie, hangt mijn mond al open. Soms dacht ik wel eens: is het niet treurig en pathetisch wat ik nu doe? Maar dan pakte ik weer de afstandbediening en de superchips – met van die ribbels zodat de mayonaise beter blijft zitten, ik had ook van die zakjes gekleurd poeder dat je door de mayonaise moest roeren, zodat het dipsaus werd – en dan zakte ik lekker weg in Sleepless in Seattle: ontroerd door andermans sociaal leven terwijl ik zelf geen sociaal leven had.”

Kerstgedachte

Boddé: „Met die hele christelijke janboel heb ik niet zoveel. Nou ja, Bach...”

Van Luyn: „Ja, Bach. Maar als ik op Kerstavond een muziekje wil, dan grijp ik niet naar Bach. Bach is meer voor de kerstochtend, als je een kater hebt en zit te janken in je stoel.”

Boddé: „Bach loutert.”

Van Luyn: „Mike is van de bourgondische Kerst. Ik ben meer van het wegdromen, de lichtjes, de fantasie.”

Boddé: „Ik heb een keer zó’n mooie Kerst gehad. Met mijn vriendin keken we twee dagen lang voetbalvideo’s, oude wedstrijden van Feyenoord en het Nederlands elftal, met drop en chocola.”

Van Luyn: „Zo’n Kerstrevue heeft één nadeel. Van de week dacht ik ineens: shit, ik heb het gevoel dat ik al opgekerst ben.”

Boddé: „Te vroeg gepiekt.”

Mike en Thomas Kerstrevue, zaterdag 22 december, Nederland 3, 21.35-23.00 uur

    • Ringel Goslinga
    • Wilfred Takken