Kerstloterij keert miljarden uit in door crisis getroffen Spanje

Een man in een stadje in de buurt van Barcelona spuit cava in het rond nadat hij een prijs heeft gewonnen bij kerstloterij El Gordo. Foto AFP / Josep Lago

De al tweehonderd jaar oude kerstloterij El Gordo brengt een hoop Spanjaarden dit jaar een forse financiële meevaller in een tijd dat het land zwaar te lijden heeft onder de economische crisis. In een buitenwijk van Madrid vierden de gelukkigen vanmiddag feest.

El Gordo is ‘s werelds grootste loterij en keert dit jaar voor maar liefst 2,5 miljard euro aan prijzengeld uit. De individuele hoofdprijs bedroeg dit jaar 4 miljoen euro. Een ‘enkel’ ticket (‘decimo’) kostte 20 euro, waarmee de deelnemers kans hadden op eentiende van het prijzengeld. Veel families leggen met z’n allen 200 euro bij elkaar voor een ‘volledig’ ticket. Zo’n 27 miljoen prijzen zullen worden uitgekeerd.

De editie van dit jaar is extra bijzonder omdat het voor het laatst is dat Spanjaarden geen belasting hoeven te betalen over hun prijzengeld. De regering heeft bepaald dat deelnemers vanaf volgend jaar 20 procent van hun gewonnen prijzengeld moeten afstaan aan de staat. Door de crisis kochten de Spanjaarden dit jaar overigens een stuk minder loten dan vorig jaar.

Hieronder een filmpje met enkele gelukkige winnaars:

In de Madrileense wijk Alcala de Henares werd 520 miljoen euro gewonnen. Onder de grootste winnaars zijn vijftig arbeiders van een metaalfabriek die gezamenlijk loten hadden gekocht. Hun bedrijf ging failliet en stopte vijf maanden geleden met het uitbetalen van lonen. “Ik ben zo ongelooflijk blij, ik kan het nog niet helemaal geloven”, zei Josefina Ortega. “Wanneer anderen winnen denk je dat dat jou nooit zal overkomen, maar het is wel gebeurd.”

En de Spanjaarden die na vandaag met lege handen staan? Die kunnen begin volgend jaar alweer hun slag slaan. Op 6 januari keert loterij El Nino namelijk voor 840 miljoen aan prijzengeld uit. Ook niet verkeerd.

    • Pim van den Dool