Kerry draait al jaren warm voor droompost

President Obama heeft John Kerry aangewezen als buitenlandminister. Tweede keus, maar hij heeft wel goede banden met de Republikeinen.

John Kerry Foto AP

Senator John Kerry (69) is vrijdag door president Obama aangewezen als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Nadat de nominatie van VN-ambassadeur Susan Rice vorige week stukliep op Republikeins verzet, werd alom verwacht dat de post naar de oud-presidentskandidaat en invloedrijke Democraat Kerry zou gaan.

Dat Kerry de tweede keus is van president Obama, zegt niets over zijn kwalificaties. Als voorzitter van de buitenlandcommissie in de Senaat kent hij de details van gevoelige internationale dossiers en staat hij op goede voet met veel wereldleiders.

Het Witte Huis stuurde Kerry de afgelopen jaren regelmatig naar het Midden-Oosten en Azië. Hij wist de Pakistaanse woede over de geheime uitschakeling van Osama bin Laden te temperen – zij het kortstondig. Met de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan komt het goed uit dat Kerry al vele kopjes thee heeft gedronken met president Karzai.

Kerry staat bekend als diplomatiek, discreet en bescheiden. Tijdens zijn presidentscampagne in 2004 werkte dat tegen hem, maar voor een minister van Buitenlandse Zaken gelden het als waardevolle eigenschappen. Zeker onder Obama, die zijn buitenlands beleid zelf vormgeeft en een loyale uitvoerder zoekt.

Obama en Kerry zijn politieke vrienden en hebben elkaar over en weer geholpen. Het was Kerry die Obama zijn doorbraak bracht door hem aan te wijzen als erespreker op de partijconventie van 2004. Op zijn beurt gaf Obama een prominente sprekersrol aan Kerry op de conventie van dit jaar. Diens vurige pleidooi voor een herstel van Amerika’s reputatie in de wereld werd alom gezien als een succesvolle sollicitatieronde voor het ministerschap.

Kerry kreeg ook de twijfelachtige eer om de rol van Mitt Romney te spelen bij Obama’s voorbereiding op presidentsdebatten. Hij weet alles van Republikeinse aanvallen: tijdens zijn campagne tegen George W. Bush werd hij neergesabeld. Kerry was een ‘flip-flopper’ – iemand die constant van mening verandert – en zou zijn medailles voor de Vietnamoorlog hebben binnengevist met bluf in plaats van heldendaden.

Diezelfde Republikeinen stemmen nu waarschijnlijk met enthousiasme in met Kerry’s benoeming tot minister. In de Senaat zoekt hij vaak samenwerking met de Republikeinen en zijn visie op buitenlandbeleid is behoudender dan die van Susan Rice. Senator John McCain, fel gekant tegen de benoeming van Rice, sprak Kerry de afgelopen weken al aan met ‘meneer de minister’.

Hillary Clinton was niet aanwezig zijn bij de aankondiging van haar opvolger. Ze heeft een hersenschudding na een val eerder deze maand. Het wordt alom verwacht dat ze zich nu gaat voorbereiden op de presidentsverkiezingen van 2016.

Kerry houdt het waarschijnlijk bij het State Department, de kroon op zijn lange carrière in Washington. Hij heeft in zijn campagne tegen Bush teveel schade opgelopen om nog een keer een gooi te doen naar het Witte Huis.

    • Ykje Vriesinga