Italiaanse parlement ontbonden - verkiezingen eind februari

President Napolitano maakte vanmiddag bekend dat hij besloten heeft het Italiaanse parlement te ontbinden. Foto AFP / Tiziani Fabi

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vanmiddag het parlement ontbonden. Eind februari worden, op 24 en 25 februari, nieuwe parlementsverkiezingen gehouden. Premier Mario Monti bood gisteren zijn ontslag aan.

Napolitano accepteerde dat ontslag maar verzocht Monti wel tot de verkiezingen aan te blijven als premier van een demissionair kabinet. Met het ontslag van Monti komt er na dertien maanden een einde aan zijn zakenkabinet dat vorig jaar in de plaats kwam van Berlusconi’s regering. Monti hielp Italië het afgelopen jaar uit de put nadat het land op de rand van een financiële afgrond was komen te staan.

Monti maakte begin december bekend te willen aftreden omdat de partij van Berlusconi de steun had opgezegd aan zijn regering, die daardoor zijn meerderheid in het parlement kwijtraakte. Over zijn eigen toekomstplannen is Monti sindsdien vaag. Er wordt druk gespeculeerd dat hij met een nieuwe partij opnieuw kandidaat wil zijn voor het premierschap. Vooral in het buitenland, waar Monti veel aanzien geniet, wordt daarop gehoopt.

Mogelijk verkiezingsstrijd Monti en Berlusconi

Als Monti uiteindelijk besluit mee te doen met de verkiezingen, moet de technocraat mogelijk de strijd aanbinden met Berlusconi. Die zei onlangs dat hij opnieuw de premierskandiaat van zijn partij Volk van de Vrijheid wil zijn. Later zei hij echter weer dat hij mogelijk zijn steun aan Monti wil geven als deze besluit zich kandidaat te stellen.

Berlusconi leek deze week wel degelijk vooruit te lopen op de verkiezingscampagne, want de televisiemagnaat was bijna de hele week veel op de Italiaanse televisie te zien, schreef onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker gisteren in NRC Handelsblad:

Zondag en maandag was hij te gast bij welwillende presentatoren op zijn eigen tv-zenders. Dinsdag bijna twee uur bij de staatszender Rai, bij een presentator die bekend staat om zijn zalvende vragen. Gisteren sprak hij lang op de staatsradio. Op zijn eigen zenders waren de gesprekken zichtbaar geregisseerd. Presentatrice Barbara D’Urso van het programma Domenica Live, zondag op Italiaanse prime time even na zes uur, zette haar werkgever neer als de redder van Italië.

    • Pim van den Dool