Immunoloog uit Singapore plagieerde, vervalste en verzon

Nadat Nederland zijn zaak-Stapel heeft gehad, is deze week ook in Singapore een grote fraudezaak aan het licht gekomen. De National University of Singapore heeft bekend gemaakt dat voormalig werknemer Alirio Melendez in 21 artikelen plagiaat heeft gepleegd, data heeft vervalst en ook data heeft verzonnen. Dat meldt Nature op zijn nieuwsblog.

Om welke artikelen het precies gaat, wil de universiteit niet zeggen. Het zijn stukken die immunoloog Melendez heeft geschreven toen hij nog verbonden was aan de universiteit in Singapore. Hij werkte daar tot 2007. Daarna verhuisde hij naar de universiteit van Glasgow en vervolgens naar de universiteit van Liverpool. Daar heeft hij vorig jaar november ontslag genomen, zo meldt de blog van Nature.

De National University of Singapore begon vorig jaar maart een onderzoek naar mogelijke fraude door Melendez, na een anonieme tip. Een speciale onderzoekscommissie bekeek 70 artikelen van hem. Ook de universiteit van Glasgow voerde vorig jaar een onderzoek uit.

In juli 2011 kwam de zaak aan het rollen, toen Nature Immunology als eerste een artikel van Melendez terugtrok. Drie maanden laten uitte Science zijn zorgen over een ander stuk van de immunoloog. Weer twee maanden later trok Melendez zelf voor het eerst een artikel terug, en dat zou hij daarna nog vier keer doen.

De universiteit van Singapore meldt verder dat alle co-auteurs van de onderzochte 70 artikelen vrijuit gaan. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat ook zij fraude hebben gepleegd. Eerder dit jaar ontstond commotie over die co-auteurs, omdat er nogal wat prominenten van de Singaporese universiteit tussen zaten, onder meer afdelingshoofden, plaatsvervangend decanen en ook de plaatsvervangend president van de universiteit, Barry Halliwell.

De website Retraction Watch, die bericht over teruggetrokken artikelen, ergert zich eraan dat de universiteit niet bekend maakt in welke 21 artikelen van Melendez precies fraude is aangetoond. “Misschien geeft ze geen enkel rapport vrij totdat ze iemand vindt die 173 artikelen heeft teruggetrokken, aangezien 172 het huidige (inofficïële) record is.” Dat record staat op naam van de Japanse anesthesioloog Yoshitaka Fujii.

Marcel aan de Brugh

    • Marcel aan de Brugh