Ik was als Adam Lanza, schrijft jongeman die door moeder werd gered

Het artikel ‘I am Adam Lanza’s mother’ deed veel stof opwaaien in de VS en de rest van de wereld. Nu publiceert The Daily Beast, de site van Newsweek, in drie delen een vergelijkbaar stuk. ‘I was Adam Lanza’ is geschreven door een jongeman die zegt dat hij ooit als de schutter van Newtown was.

Foto Getty Images / Spencer Platt

Het artikel ‘I am Adam Lanza’s mother’ deed veel stof opwaaien in de VS en de rest van de wereld. Nu publiceert The Daily Beast, de site van Newsweek, in drie delen een vergelijkbaar stuk. ‘I was Adam Lanza’ is geschreven door een jongeman die zegt dat hij ooit als de schutter van Newtown was.

Publicist David Frum kreeg het verhaal van de jongeman, die anoniem wil blijven, toegestuurd en publiceert het in drie delen. Deel één kwam vandaag online. Frum weet overigens te melden dat hij “gelukkig” kan meedelen dat de auteur imiddels stabiel en afgestudeerd is en een baan heeft.

Twitter avatar davidfrum davidfrum “I was Adam Lanza.” A haunting testimony from a young man who very nearly escaped becoming a school shooter himself. http://t.co/lQClk9tP

‘I used knives to make my threats of violence seem more real’

De auteur van het stuk beschrijft dat de rest van de wereld de afgelopen week geschrokken en vol onbegrip heeft gereageerd op de daden van Adam Lanza. Voor de schrijver geldt dat niet omdat hij zich precies als Lanza heeft gevoeld. Hij schrijft:

Like the author of that piece, Liza Long, my mother had no idea what to do about my sudden transformation (in my case, around 16) into a borderline homicidal maniac. Like her son, I used knives to try and make my threats of violence seem more real. Like her son, I would leap out of our car in the middle of the road just to get away from my mother, over the most trivial of offenses. Like her son, I screamed obscenities at my mother shortly after moments of relative peace. And worse than this poor woman’s son, whose mindset toward his peers we can only guess, I will admit that I fantasized multiple times about taking ordnance to my classmates.

De schrijver, die benadrukt dat hij een hoop vooruitgang heeft geboekt, hoopt door zijn verhaal te doen de Amerikaanse samenleving wakker te schudden. Want jongemannen als Adam Lanza kunnen afgestopt worden, meent hij:

I hope that by giving this explanation, including why I was the way I was, the world will work out that it is possible for kids like me – kids contemplating the most awful crimes - to get better. Kids like me and Liza Long’s son are not psychotic lost causes. We can be stopped. We can be saved.

‘I was Adam Lanza. But my mother held fast’

Hoe moeten gevallen als Lanza gestopt worden? Door het geven van goede zorg en liefde, is de conclusie van de auteur. Want als hij dat niet van zijn moeder had gekregen, had hij misschien precies hetzelde gedaan als Lanza, is de conclusie:

She was right to be, because at one time in my life, I was Adam Lanza. I was Eric Harris and Dylan Klebold. I was Seung-hui Cho. I was James Holmes. I was Michael. But my mother held fast. She is the main reason why, unlike theirs, my experience can be described in the past tense.

    • Pim van den Dool