'Ik vind veel dingen leuk. Ik moest leren kiezen'

Roger van Boxtel (58) is bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer.

Nederland, Wageningen, 19-12-2012 Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter Menzis zorggroep. Foto: Flip Franssen
Nederland, Wageningen, 19-12-2012 Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter Menzis zorggroep. Foto: Flip Franssen

Fundament

„Deze maand overleed mijn vader, hij was 87. Ik bewonder zijn toewijding. Hij had weinig opleiding, maar werd toch directeur van een bedrijf dat technische installaties in gebouwen beheert. Over het geloof kwamen we weleens in conflict. Ik was niet overtuigd gelovig, voor hem was dat ondenkbaar. De paradox in zijn persoon fascineert me. Aan de ene kant vooruitstrevend – hij ging met zijn rollator naar de Apple Store – maar zijn persoonlijk kompas hield vast aan traditie.”

Inspiratie

„Hans van Mierlo is mijn politieke vader. Ik herinner me zijn toespraak tijdens de anti-kernwapendemonstratie in 1981. Hij zei: ‘De vraag of we opnieuw raketten willen plaatsen is niet rationeel te beantwoorden. De wapenwedloop is zo ver doorgeslagen, dat gaat voorbij het dak van mijn schedel’. Zijn taal was prachtig, hij nam iedereen mee in zijn afwegingen. Van hem heb ik geleerd: er is geen mooiere houding dan gefundeerd twijfelen.”

Diepgang

„Tot op de bodem voor iets gaan, heb ik geleerd van Hans Andersson, mijn baas bij adviesbureau Andersson Elffers Felix. Ik werkte als organisatieadviseur aan zes, zeven grote opdrachten. Hij nam me er publiekelijk drie af. Vreselijk. Hij zei: ‘Ik wil dat je de overgebleven klussen zó ongehoord goed doet dat de klanten blijven terugkomen’. Hij liet me in de spiegel kijken. Ik vind veel dingen leuk, ik moest leren kiezen.”

Wapenfeit

„Toen ik in 1994 in de Tweede Kamer kwam bepaalde ik, met Andersson in gedachten, mijn agenda. Ik ging op zoek naar zaken die ik belangrijk vond, maar die in het regeerakkoord van Paars I niet waren geregeld. Er was over euthanasie niets afgesproken. Samen met professor Henk Leenen schreef ik een initiatiefwet. Uiteindelijk kwam de wet er in 2001 onder Els Borst, maar ik ben heel trots op de initiatiefwet, die de basis vormde.”

Prijs

“Politiek vreet je op, ik heb regelmatig verzaakt thuis. Ooit beloofde ik mijn jongste zoon maandenlang om mee te voetballen in een wedstrijd van de ouders tegen de kinderen. Er kwam een spoeddebat tussendoor. Hij heeft een week niet tegen me gesproken. Na mijn ministerschap heb ik een mooie internationale baan laten gaan om meer thuis te kunnen zijn. Maar mijn vrouw zal zeggen dat ik die belofte niet helemaal heb waargemaakt.”

Passie

„Als kind lag ik in het ziekenhuis met een beenmergontsteking. Daarna wilde ik dokter worden. Dat is niet gelukt, maar ik ben altijd met de zorg bezig gebleven. Als interimmanager, in de Tweede Kamer. Menzis was een logisch vervolg. Dit jaar zijn we begonnen met het belonen van goed gedrag. Klanten vullen een vragenlijst in: roken ze, bewegen ze genoeg? We gaan uit van vertrouwen, dat vind ik mooi. Waarom het werkt? Het is op en top Hollands. Punten sparen.”

Genoegen

“Toen het bestuur van Ajax vorig jaar aftrad kwam ik kort in het interimbestuur. Ik ben blij dat ik nu weer gewoon op de tribune zit. Ik hou van het spelletje. Van meezingen met Bloed, zweet en tranen van Hazes en na afloop een biertje met mijn zoons. Dat is ontspanning.”

    • Brenda van Osch