Ik ben nu een soort BN'er

Wonderkind Erik van den Boom (15) stopte dit jaar met zijn universitaire studie. Hij is nu dj en producer.

Nederland, Schiedam, 20 november 2012 Erik van den Boom, Erik Arborus, dj, producer Foto: Merlijn Doomernik

Erik van den Boom is vijftien jaar en vier maanden oud. Maar hij zit niet op school. Zijn VWO-diploma haalde hij anderhalf jaar geleden al, toen hij dertien was. Met zijn profielwerkstuk over quantummechanica had hij toen al een landelijke prijs gewonnen.

Op zaterdag 1 december 2012 staat hij backstage in Ahoy. In het schemerdonker draait hij het dopje van een flesje water los. Even later wenkt een dame hem naar het podium. De zwarte Pioneer-koptelefoon die hij al een kwartier in zijn hand had, zet hij op zijn hoofd. Het is een scholierenfeest: in de enorme zaal staan drieduizend jongens en meisjes in witte T-shirts. „Hij wordt gezien als de nieuwe Tiësto en de nieuwe Armin van Buuren”, kondigt de presentatrice aan. Achter zijn draaitafel zet Erik een stevige elektronische beat in: Party Rock Anthem van het Amerikaanse duo LMFAO. De pubers dansen.

Wonderkind Erik van den Boom werd in 2012 DJ Erik Arbores. Hij tekende een contract bij een grote Amerikaanse maatschappij, Universal Music. Hij trad op bij de huldiging van de olympische sporters. Meisjes in het publiek maken met hun handen – duim tegen duim, wijsvinger tegen wijsvinger – hartjes voor hem. „Ik ben nu een soort BN’er”, zei hij aan het eind van ons laatste interview. „Dat is een rare ervaring.”

In het voorjaar van 2011 trok Erik de aandacht. Hij stond op het punt om zijn vwo-diploma te halen, als jongste scholier ooit. Erik kon eerder lezen dan op een driewieler rijden (hij was toen twee). In groep vier had hij alle rekenstof van de basisschool af, en eenmaal in groep acht deed hij logaritmische functies en kansberekening: wiskunde uit 4 vwo. Over de middelbare school deed hij drie jaar. „Ik moest natuurlijk nog wel vakken als Latijn en Frans uit de onderbouw doen.”

Toen De Wereld Draait Door hem uitnodigde om daarover te praten, werd hij niet alleen bewonderd door natuurkundige Robbert Dijkgraaf, maar ook, via videoverbinding, door dj Armin van Buuren. Want Erik maakte ook dancemuziek als hobby, als Erik Arbores – zijn achternaam in het Latijn. Hij leerde zichzelf piano spelen toen hij vier jaar was. Hij won op zijn elfde al eens een Belgische prijs voor een housecompositie. Het optreden in DWDD betekende zijn doorbraak. Dat najaar haalde Eriks eerste single ‘Bliss’ plaats 20 in de Single Top 100, een invloedrijke Nederlandse hitlijst.

Intussen was hij in september 2011 begonnen met zijn studie Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Hij bleef thuis wonen in Schiedam en fietste elke dag naar de universiteit. Wiens wens is het niet om twee grote talenten te bezitten en te koesteren? Wetenschap en muziek, hoofd en hart. En toen begon 2012.

Winter (februari 2012)

„Wat je wel moet weten: ik ben net gestopt met mijn studie.” Erik vertelt het tijdens het eerste gesprek, aan de telefoon, begin februari. De week ervoor is hij voor het laatst naar college geweest. „Afgelopen zomer dacht ik nog: je bent klaar met school, dan ga je studeren. Maar studeren kost meer tijd dan ik gedacht had. En het was ook een stuk schoolser. Ik was elke dag tot half zes bezig en daarna moest ik nog huiswerk maken. Wilde ik een kwartier eerder weg, omdat ik naar een tv-studio moest, dan zeiden m’n docenten: je studie is het belangrijkst, je hebt college. Ik hield haast geen tijd over voor mijn muziek. Misschien begin ik na de zomer wel weer, ik zie wel.”

Erik Arbores staat bekend als DJ, maar hij vindt zichzelf eerder producer – componist dus – van housemuziek.

Nu hij niet meer studeert, is hij meestal thuis in Schiedam. Daar woont hij in een wijk met woonerven, met zijn ouders, hond en zus. In de kast van de woonkamer staan kunstboeken van Dalí en Malevich. Een van de keukenkastjes van de open keuken ontbreekt – er wordt weer eens geklust.

De zolder is Eriks plek. Daar staat de piano, en de computer waarop hij – met de muis – zijn muziek componeert. Hij laat de beats horen. Het is muziek voor de onderbuik, pompend en vrolijk. „Hier zit een kick, hoor je dat?”

@ErikArbores: The clips for my tracks Babylon / On The Move are on youtube ! (28 febr)

@ErikArbores: Wow my track On The Move is voted #1 on Spanish radio @worldofhouse_es !! (4 maart)

Lente

Als de jonge dj met zijn familie een weekend in Rome is, wordt hij herkend door een Nederlandse schoolklas. Het is voor het eerst, zo veel aandacht. „Ik loop daar tussen de ruïnes, op het Palladium, wil iedereen opeens met me op de foto.” Hij doet voor: zó, hand om de schouder, lachen, volgende. „Ik vind het alleen maar leuk.” Maar hij blijft met beide benen op de grond staan, zegt hij. „Daar hebben mijn ouders voor gezorgd.” Zij waren nooit aanwezig als we elkaar spraken. Als Erik optrad, stond alleen zijn moeder er, op een afstandje. Ze leek op een nonchalante manier overtuigd dat het wel goed zou komen. Ze is geen tijgermoeder, zijn vader geen tijgervader. Evenmin vertonen ze de ouderlijke felicitatiedrift die door pedagogen zo wordt gehekeld. „Mijn moeder zei vroeger: jij bent misschien wel slim, maar andere kinderen kunnen hun veters al strikken.” Op het VWO slaagde Erik niet met negens en tienen, maar met gewone voldoendes.

In april tekent hij een contract met Universal Music, de grootste muziekonderneming ter wereld, voor zijn composities. Via Universal kan hij popnummers uitbrengen en muziek maken voor bijvoorbeeld films en reclame.

De landelijke pers duikt erop – Universal is ook de maatschappij van Lady Gaga en Rihanna. „Ik heb nog niks in de planning. Ik ben veel te druk geweest met interviews.” Wel werkt hij aan een bijzonder project: hij maakt een remix voor de nieuw uit te brengen single van popveteraan Kim Wilde, ‘A Beautiful House’.

@ErikArbores: Woohoo @kimwilde is now following me !! (21 mei)@ErikArbores: @KimWilde how did you like my remix?! :) (21 mei)@kimwilde: @ErikArbores Nice one Erik! (21 mei)

Zomer

Erik Arbores heeft een nieuwe platenmaatschappij: het Nederlandse Spinnin’ Records, een toplabel voor dancemuziek waar ook dj’s als Afrojack en Sander van Doorn zitten. Op zaterdag 15 juli draait hij op het kleine podium van dancefestival Turn Up the Beach in IJmuiden aan Zee. De eerste dj valt uit, Erik is nu de eerste artiest, om 14:00 uur.

Het heeft net flink geregend, de plassen staan enkelhoog op het strand. Een paar tieners en twintigers – skinny jeans, pilotenzonnebril, All Stars gympen – dansen voorzichtig, maar soms is het bij het podium simpelweg leeg. Toch staat dj Erik Arbores een uur lang lachend en met rode wangen clubmuziek te draaien. „Ik vond het alsnog hartstikke leuk. Je bent artiest, iedereen kijkt naar je.”

@KoekieMonster!: Had ik maar het leven van @ErikArbores Echt geen woorden meer voor (14 juli)

@ErikArbores: thanks @Radio538 @SpinninRecords @SpinninNL @MitchCrown for a great gig at #TurnUpTheBeach yesterday! (15 juli)

De single van Kim Wilde komt uiteindelijk toch niet uit, en dus is ook Eriks remix geschrapt. „Het hoort een beetje bij dit werk: je kunt elke dag een nummer maken, maar uiteindelijk verschijnt er misschien maar eens per twee maanden iets – ik vind het niet zo erg.”

Zijn volgende single ‘Gold’ beleeft zijn première op het Binnenhof in Den Haag, in de Ridderzaal. Daar draait hij het nummer, speciaal voor de gelegenheid geschreven, als premier Mark Rutte op 14 augustus de olympische sporters huldigt. Behalve de topsporters waren er veel politici aanwezig. „Ik was wel een beetje zenuwachtig. Allemaal toespraken, die formele sfeer, en dan ga ik housemuziek draaien. Zou dat wel werken? Maar toen ik daar ging staan, ging iedereen meeklappen en dansen. En toen ik het een maand later voor de tweede keer deed, bij de huldiging na de Paralympics, was ik het al gewend.”

Erik is een jongen van vijftien. Hij mag geen brommer rijden, geen alcohol kopen. Hij mag door de wetgeving tegen kinderarbeid maar af en toe optreden, en zeker niet na elf uur ’s avonds. Maar is hij wel een tiener? Ben je een tiener als je een werkstuk genaamd Entanglement and Bell’s inequality kan schrijven? Ben je een tiener als je op je gemak blijft als je met popidool Kim Wilde gaat werken – en ook als het toch niet doorgaat? Als je vrolijk optreedt voor minder dan dertig man tussen de regenplassen, maar ook voor een zaal vol beroemde mensen?

Erik vindt het raar dat mensen zich zulke dingen afvragen. „Ik ben vijftien. Al mijn vrienden zijn ook vijftien.” Hij houdt van film kijken, zit op streetdance. En hij vindt vis met mosterdsaus „moeilijk eten”, net als de meeste groenten.

Andrew Lee @ ErikArbores Love your track Gold. Just heard it for the first time and now it’s on repeat! #sorryneighbours (30 aug)

@ ErikArbores: Was net op @SBS6 de 25 opmerkelijkste tv kids, op nummer 3 !! (2 sept)

Herfst

Erik wordt ambassadeur van de organisatie Dance4life, een organisatie voor aidsbestrijding en -voorlichting voor jongeren. Op de universiteit is het nieuwe academisch jaar begonnen, maar Erik gaat voorlopig niet meer studeren. „Ik kan nog gaan studeren als ik 18, 19 ben. Ik heb tijd zat.”

Het is ruim een jaar geleden dat Erik op tv vertelde over zijn eigen kosmologische theorie: iets met vijf dimensies en parallelle universa. Nu studeert hij op manieren om zijn nummers beter ‘in te mixen’ en op het arrangeren van complexe basloopjes. En hij componeert een nummer dat de nieuwe internationale tune van Dance4life moet worden. Jongeren in allerlei landen zullen er op dansen op bijeenkomsten rond hiv.

Praat hij nog wel eens met iemand over natuurkunde? „Nee. Ik heb ook niemand om erover te praten, maar dat is niet erg. In muziek kan ik net zo diep gaan als in natuurkunde. En muziek is creatiever. Als ik op mijn kamer zit, krijg ik zo vaak behoefte om piano te spelen. Misschien spreek ik mijn hersenen daarmee ook intens aan.”

Natuurkunde en wiskunde heeft hij altijd leuk gevonden, zegt hij. „Dan ging ik op Wikipedia lezen over de Schrödingervergelijking. Maar je kan er zo weinig mee doen”. Veltman, de Nobelprijswinnaar, zei tegen mij: denken is belangrijker dan leren. Dat is misschien wel het nadeel van een universiteit. Je krijgt heel veel theorie, en dan weet je zo veel dat je niet meer vrij kan nadenken.”

@ErikArbores d_g_Å_a_Å_a_f_g___g_f_g___f_d___g_f_g_Å_D_?_D_Å___C_Å_a___Å_a_g

@ErikArbores Don’t mind my last tweet, trying to get an orchestra play my track Gold haha

@Metropole Orkest Hallo @ErikArbores Bedankt voor jouw mooie Tweetphony!

(Het Metropole Orkest speelde 1 minuut muziek van Erik Arbores, 26 oktober)

Weer winter

Erik is beroemd. Bij het begin van dit schooljaar maakte hij op billboards reclame voor de schoolspullen van de V&D. Hij kreeg een maandelijkse column in het meidenblad Girlz!. Hij ontmoette de premier. Hij is verified op Twitter: dan ben je zo bekend dat Twitter controleert of er geen bedrieger achter je twitternaam schuilt. „Ik koop vaak niet eens meer de krant als ik geïnterviewd ben. Sla ik de Spits open, sta ik er twee pagina’s groot in.”

En dan is het 1 december en staat Erik Arbores in Ahoy. Bij het nummer ‘Dance 4 Life (Now dance)’ dat hij componeerde, schreef de succesvolle 24-jarige popzangeres Esmée Denters een tekst – Eriks idee. Nadat hij een kwartier muziek heeft gedraaid in Ahoy, komt zij op. Kort Afrikaans truitje, vacuümstrakke spijkerbroek. Zij zingt, hij draait aan de knoppen. Later die week staan ze op nummer 30 in de Top 40.

Volgend jaar gaat hij verder. Meer house, meer draaien – als hij zestien is, mag dat onbeperkt. En hij gaat eindelijk muziek componeren voor Universal. Daar had hij het in april al over. Filmmuziek, popmuziek, dat is de bedoeling. Het is er, door al dat andere werk, niet van gekomen. Hij gaat ervoor naar de Verenigde Staten, dit voorjaar. En naar het buitenland, om te zien wat voor werk Dance4life doet. „Ik heb altijd in de belangstelling gestaan. Eerst op mijn basisschool. Toen op de middelbare school, toen in Nederland. Straks hopelijk in de wereld.”

    • Hester van Santen