Homeland beste in ijzersterk seriejaar

1. Homeland (seizoen 1)

De superlatieven zijn niet aan te slepen als het om Homeland gaat. Deze nieuwe serie over een Amerikaanse soldaat die als moslim uit gevangenschap terugkeert excelleert op alle vlakken. Damian Lewis als stoïcijnse bekeerling en Claire Danes als neurotische CIA-agente acteren superieur, het scenario met geslepen dialogen en duizelingwekkende wendingen is briljant geschreven en het portret van een land in oorlog toont maatschappelijk relevantie. Het beste van een ijzersterk jaar.

2. The Killing (seizoen 3)

Meesterlijk sluitstuk van de nu al klassieke trilogie over de eenzame en onbegrepen misdaadbestrijder Sarah Lund. Het nerveuze ritme en de duistere sfeer zorgen voor ijzige spanning, terwijl het broeit bij Lund. Spraakmakende finale.

3. The Walking Dead (sz 2)

Groep overlevenden gaat onderling strijdend op zoek naar een nieuwe moraal nadat de beschaving is weggevaagd. Voor spectaculaire zombies was er minder budget bij AMC (dat ging naar Mad Men), maar de dreiging is er niet minder om, terwijl het drama en het debat meer de ruimte krijgen.

4. Game of Thrones (sz 1)

Fantasy-epos imponeert met weelderige vormgeving, groots spektakel en gelaagd familiedrama in complexe machtsstrijd tussen clans.

5. Mike & Molly (sz 1+2)

Puntige en vertederende comedy over twee verlegen en onhandige dikkerds die romantiek en liefde vinden bij elkaar. Politieman Mike zoekt tevergeefs steun bij vrijgezelle collega, terwijl Molly weerwerk krijgt van haar frivole zus en grof gebekte moeder.

6. Treme (seizoen 1+2)

Zo goed als plotloze, bijna documentaire serie over inwoners van New Orleans die hun leven weer opbouwen na de overstroming in 2005. Mozaïekvertelling schakelt kalm tussen personages die óf kampen met woede en frustratie over de corruptie en trage wederopbouw óf juist nuchter opnieuw beginnen. Verluchtigd met veel heerlijk vrolijke jazz- en bluesoptredens.

7. Friday Night Lights(seizoen 3 t/m 5)

Emotionerend feelgood-drama met personages waar je aan verknocht raakt. In Dillon, Texas is coach Taylor voor de jongens in zijn footballteam ook een weerbarstige, plaatsvervangende vader. Vanzelfsprekend in Texas is dat het geloof houvast biedt. „God scoort altijd een touchdown”, zegt een moeder opbeurend. Bleef vijf seizoenen lang boeiend – en ja, je leert ook wat een quarterback moet doen.

8. Borgen (seizoen 2)

Interessante reflectie op de driehoek politiek, media en gezin. Hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen verovert je hart met haar blikken van wanhoop en vertwijfeling. Als eerste vrouwelijke premier van Denemarken vervult ze haar ambitie, maar ten koste van haar huwelijk en gezin. Niet elke politieke crisis krijgt even geloofwaardig gestalte.

9. Rules of Engagement(seizoen 2+3)

Patrick Warburton is met zijn grafstem en kurkdroge ironie de motor van deze comedy over twee stellen en een vrijgezel. Zijn assertieve vrouw is hem in alles de baas, maar hij laat dat rustig over zich heen komen. Zeldzaam geval van comedy die elk seizoen rijpt.

10. Monroe (seizoen 1)

„Iedereen die ’s ochtends opstaat en niet woedend is, is een idioot.” James Nessbit (Adam in Cold Feet) is de cynische chirurg Monroe. Tachtig kilo pestkop, en hij komt er mee weg, vanwege de twinkel in zijn ogen en het stoute knijpen van zijn lippen. Monroe is een man in rouw, want hij kon zijn eigen dochter op de operatietafel niet redden. Ziekenhuisdrama van het niveau Nurse Jackie en House.

Ron Rijghard

N.B. Breaking Bad, waarvan dit jaar seizoen 1 en 2 in Nederland verschenen, was in deze krant in 2010 als import-dvd al de serie van het jaar.

    • Ron Rijghard