Hoffman vs. Hackman

scene uit de film Runaway Jury (2003) FOTO: Filmmuseum Dustin Hoffman

Runaway Jury (Gary Fleder, 2003)RTL 8, 23.35 – 2.00 uur

Vier dagen na de gruwelijke schietpartij op een basisschool in Newtown, waarbij op 14 december 27 doden vielen, beloofde de krachtige Amerikaanse wapenlobby een serieuze bijdrage te leveren aan de discussie hoe dit in de toekomst te voorkomen. Maar gaan zij zo niet voorbij aan een fundamentelere discussie? Is de National Rifle Association bijvoorbeeld niet indirect schuldig aan het drama?

Om een soortgelijke kwestie draait het ook in de John Grisham-verfilming Runaway Jury. Hierin moet jurylid Nick Easter (John Cusack) samen met zijn medejuryleden uitspraak doen over de vraag of de wapenindustrie verantwoordelijk kan worden gesteld voor de moord op een effectenhandelaar. Zijn weduwe begint met de rechtschapen advocaat Wendall Rohr (Dustin Hoffman) een rechtszaak die draait om die schuldvraag. De juryconsulent van de tegenpartij is Rankin Fitch (Gene Hackman), een meedogenloze manipulator. Fitch is bezig de zwakheden van de juryleden te zoeken, die kunnen worden gebruikt om ze te chanteren voor zijn doel: vrijspraak voor de wapenindustrie.

Het is een genoegen de zwaargewichten Hoffman en Hackman voor het eerst samen in een film te zien. Ze hebben slechts één gezamenlijke scène, maar die kans om flink uit te pakken grijpen ze met beide handen aan.

Runaway Jury is vooral gedenkwaardig om de zwartgallige toon die uit de film spreekt. De kritische pijlen worden vooral afgeschoten op het systeem van de jury die een doorslaggevende stem heeft in het bepalen van vonnissen.

    • André Waardenburg