Het Kerstcircus en een hondse Woef Side Story

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

Wereldkerstcircus

Klassiek circus op topniveau in de ideale piste van het jubilerende (125 jaar oude) theater Carré in Amsterdam. Met de veelvuldig bekroonde clown David Larible en een gezelschap uit alle windstreken: acrobaten, jongleurs, rolschaatsers, magiërs, trapezewerkers, springplankspringers, paarden en zeeleeuwen. En de paarden bewijzen eer aan de Trakehner hengsten van Oscar Carré, die hier op 3 december 1887 zijn eerste dressuur in zijn eerste circusvoorstelling in zijn eigen nieuwe theater presenteerde.

Circus Wereldkerstcircus in Carré, Amsterdam. T/m 6 jan. Inl. stardustcircus.com

Ceulers en Akkerman

Het Haagse museum GEM brengt werk van twee generaties kunstenaars samen: Michiel Ceulers (1986) en Ben Akkerman (1920-2010). Beiden zijn fundamentele schilders, die met hun abstracte schilderijen met vaak ongebruikelijke formaten en dikke lagen verf de grenzen van de schilderkunst opzoeken.

Beeldende kunst Ceulers en Akkerman. 22 dec t/m 6 jan in GEM, Den Haag. Inl: gem-online.nl

Festival Stille Nacht

Aan de vooravond van Kerst organiseert popcentrum Underground voor de derde keer het Festival Stille Nacht, met veel aandacht voor singer-songwriters, americana, folk en indiepop. Hoofdact is de Amerikaanse zanger Mark Lanegan. Verder zijn er optredens van onder meer Neil Halstead en van Case Mayfield en Anne Soldaat.

Pop Festival Stille Nacht. 22 dec, Underground, Lelystad. Inl: undergroundlelystad.nl

Karel Appelhuis

Schilder Karel Appel werd in 1921 geboren in de Amsterdamse Dapperstraat. Om hem te eren heeft de Dapperbuurt sinds kort een minimuseum: het Karel Appelhuis, waar ook studenten van de Rijksakademie een onderkomen hebben. Dit weekeinde laten zij zien wat ze het afgelopen jaar gemaakt hebben. En er zijn doorlopend rondleidingen en workshops.

Beeldende kunst Open huis Karel Appel. 22 en 23 dec, Dapperstraat 7, Amsterdam. 13-17u. Inl: karelappelhuis.nl

Woef Side Story

Het RO Theater speelt de familievoorstelling Woef Side Story, een „Romeo en Julia op zijn hondjes”. Het verhaal gaat over de straathond Toto en zijn onmogelijke liefde voor rashond Marina. De hondenrollen in deze variant op West Side Story worden gespeeld door onder meer Arjan Ederveen, Gijs Naber, Alex Klaasen en Elise Schaap.

Theater Woef Side Story. T/m 6 jan in de Rotterdamse Schouwburg. Daarna tournee t/m 22 maart. Inl: rotheater.nl