Het jaar van Tanja Nijmeijer

Het romantische rebellenmeisje

Wie?

Tanja Nijmeijer (1978), van girl next door tot guerrillera. Van de Groninger kraakbeweging naar de jungle. Werd in 2012 naar voren geschoven als pr-gezicht van de marxistisch-leninistische rebellengroep FARC, die nu met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede.

Waarom?

Toen in 2007 haar dagboek naar buiten kwam met kritiek op haar meerderen, leek haar leven niet meer zeker. De FARC houdt niet van dissidenten. Sindsdien is ze vaak dood verklaard. Maar als onderdeel van het nieuwe imago dat de beweging nastreeft, dook ze opeens op als nieuwe Che Guevara, inclusief diens baret. Het romantische rebellenmeisje – dat spreekt in de Westerse buitenwereld meer aan dan de aanslagen, het gijzelen van kleine boeren en de drugsbelangen die de werkelijkheid van de FARC zijn.

Want?

De FARC en de regering hebben beide belang bij vrede. Na zes maanden geheime onderhandelingen op Cuba en een symbolische ‘prelude’ in Oslo praten ze nu verder in Havana, waar de FARC zich veilig voelt bij de Castro’s. Over een wapenstilstand, landhervorming en armoedebestrijding, en later misschien over het toetreden tot de democratische politiek.

Maar?

Grootgrondbezitters overheersen de lokale politiek. Zij willen niet praten over landhervormingen. En de FARC is huiverig voor politieke deelname, waarmee ze onder de naam Unión Patriótica al eens heeft geëxperimenteerd; vele honderden UP-leden zijn door paramilitairen met stilzwijgende instemming van de Colombiaanse overheid vermoord.

En nu?

Nijmeijer is aan de delegatie toegevoegd als vertaler en woordvoerder. Ze gaf een reeks interviews, maar moet haar stijl nog iets polijsten. „Als iemand een vijand van ons is, volgt vrijwel altijd executie. Wat moet je anders met je vijand doen? Hem onderwijzen?”

Wat zegt Twitter?

@FlorenceMstrs: „Tanja Nijmeijer is er niets bij.... Guerrillamarketing Top 28 van 2012” (10 december)