Het jaar van ROBIN VAN PERSIE

Gemankeerd teamspeler

Manchester United's Robin van Persie celebrates after scoring against Sunderland during their English Premier League soccer match at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Saturday Dec. 15, 2012. (AP Photo/Jon Super) AP

Wie?

Robin van Persie (1983), voetballer, spits, paradox op noppen.

Waarom?

Gemankeerd teamspeler die na het – mede door hem – mislukte EK straf kreeg bij Oranje. Superster in Engeland, die dit jaar na 132 doelpunten voor 30 miljoen euro van Arsenal naar Manchester United verhuisde. Hij bracht er nieuw elan (en punten), door zijn talent om schijnbaar uit het niets doelkansen te scheppen en te benutten.

Raar?

Ja. Want in Nederland zeggen ze dat hij alleen gedijt in een team dat ‘rond hem’ is gevormd. Een elftal zonder Wesley Sneijder, zeg maar. Arsenal was zo’n elftal, heet het. Maar rond Van Persie, die zich openlijk warmliep voor een transfer, viel de afgelopen tijd niet veel meer te vormen. Bij ‘Man U’ heeft hij het voordeel dat ze er niet op een ego meer of minder kijken.

Dus?

Misschien is zijn moment gekomen. De vliegende start (hij scoorde al vijftien keer) en zijn flitsende samenspel met Wayne Rooney wijzen erop. Manager Alex Ferguson heeft Van Persies komst al vergeleken met die van Eric Cantona in 1992, die zich ook meteen als een vis in het water voelde.

En nu?

In Nederland wordt het misschien niks meer. Van Marwijk hield hem op het EK nog de hand boven het hoofd. Zo hoefde hij als enige selectiespeler niet met de pers te praten, wat weer bijdroeg aan het afbrokkelende groepsgevoel. Van Gaal wil nu Van Persie temmen en laat hem af en toe op de bank zitten. Maar hij is niet van inschikken. Nooit geweest ook.

Hoezo?

Daar is zijn kop te hard voor. Lees A.F.Th van der Heijden over de jonge Robin, een vakantievriendje van zijn later overleden zoon Tonio. Een mengsel tussen teruggetrokken, brutaal en onverzettelijk. In een woord: stuurs.

Wat zegt Twitter?

@TheFootballBar: „Video of Robin van Persie singing ‘glory glory Man Utd’. Look away Arsenal fans.” (18 december)