Het jaar van RANOMI KROMOWIDJOJO

Hyperbewust van haar lichaam

Netherlands' Ranomi Kromowidjojo (r) poses on the podium with the gold medal flanked by bronze medalist (l) Netherlands' Marleen Veldhuis after winning the women's 50m freestyle final during the swimming event at the London 2012 Olympic Games on August 4, 2012 in London. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU AFP

Wie?

Ranomi Kromowidjojo (1990), zwemster, sportvrouw van het jaar.

Waarom?

Won op de Olympische Spelen in Londen goud op de 50 en de 100 meter vrije slag en zilver met de estafetteploeg. Met turner Epke Zonderland, windsurfer Dorian van Rijsselberghe en wielrenster Marianne Vos, die individueel goud wonnen in competitieve wereldsporten, was ze het gezicht van Nederland. Kromowidjojo kreeg geen koninklijke onderscheiding; na de Spelen in Peking van 2008 (goud op de 100 meter estafette) werd ze al geridderd.

En?

‘Kromo’ is meer dan koele cijfers. „Haar lichaam is gevormd naar de catwalk: alles erop en eraan”, schreef Hugo Camps. „Inclusief het gracieuze loopje. Ze hoefde haar gouden medaille niet eens na te hijgen. Het was alsof ze gisteren had gezwommen. De schoonheid van Ranomi was ook haar ingehouden geluk. Pudeur als stilstaand water, bijna. Geen indianenkreten, geen wild gehuppel, nauwelijks uitzinnigheid.” Op Wikifeet, een website voor voetfetisjisten, scoren haar smalle pezige voeten, schoenmaat 40, vierenhalf van de vijf sterren.

Wat?

Nee, dit zijn geen loze details. Kromowidjojo is zichzelf hyperbewust van haar lichaam, waarbij niet alleen spierkracht, maar ook hydrodynamica telt. In Eindhoven werkte ze met een snelle onderwatercamera. „Met de juiste techniek kun je onder water harder zwemmen dan boven water”, vertelde ze in het blad Quest.

En nu?

Na Londen, waarvoor jarenlang alles moest wijken, hoefde ze even niet te trainen. Ze wilde niet plannen („Ik wist op maandag al wat ik vrijdag zou eten”), maar reizen en na haar studie communicatie een baan zoeken in de journalistiek. Zelfs stoppen met zwemmen wilde ze niet uitsluiten.

Maar?

Sinds november traint ze weer, met haar nieuwe coach Marcel Wouda. Ze gaat in elk geval door tot de Spelen van Rio de Janeiro (2016).

Wat zegt Twitter?

@matthijsvdveld: „Naomi van As en Ranomi Kromowodjojo bij Pauw & Witteman. Geluid uit en kijken maar.” (17 december)