Het jaar van BRAM MOSZKOWICZ

De wraak van het juridische establishment

Nederland, Amsterdam, 17-10-2912. Foto Maarten Hartman. Rechtbank Amsterdam. Advocaat Bram Moszkowicz wacht in de hal op aanvang van de zaak bij de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor de advocatuur. De Orde van Advocaten is nan mening dat hij strafrechter Marcel van Oosten zou hebben beledigd..

Wie?

Abraham Moszkowicz (1960), Nederlands bekendste strafpleiter, Limburgse Amsterdammer, vrouwenliefhebber, Aston Martin-rijder.

Waarom?

Goede vraag. Je kunt ook zeggen dat 2006 (‘maffiamaatje’) een beslissend jaar was. Of 2007, toen hij op ‘de zwartste dag in mijn carrière’ de verdediging van Willem Holleeder neerlegde. Of 2010, toen hij Geert Wilders verdedigde en de Amsterdamse rechtbank met succes wraakte. Of 2011, toen bekend werd dat de fiscus een vordering op hem had van ruim een miljoen euro en Moszkowicz zijn kantoor aan de Herengracht in onderpand moest geven.

Maar 2012 was Bram Moszkowicz’ annus horribilis. Niet alleen verliet presentatrice Eva Jinek hem, maar het was ook het jaar waarin hij zelf dringend een advocaat nodig had, nadat de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een tuchtzaak tegen hem begon. Moszkowicz zou zijn beroepsgroep in diskrediet hebben gebracht door grote bedragen in contanten aan te nemen. Bovendien had hij al drie jaar geen financieel overzicht overlegd.

En?

De uitspraak, op 30 oktober: volgens de Raad van Discipline moest Moszkowicz van het tableau worden geschrapt, waardoor hij het beroep van advocaat niet langer zou mogen uitoefenen.

Onverwacht?

Ja. De eis was een schorsing van een half jaar, op zichzelf al pittig, maar een levenslang royement had niemand voorspeld. Zelfs advocaat Gerard Spong, geen vriend van Moszkowicz, zei dat de Raad niet aannemelijk maakt waarom het vonnis zozeer afwijkt van de eis, en dat hij nog een kans had verdiend. Moszkowicz zelf zag vooral de wraak van het ‘juridische establishment’ voor zijn optreden tijdens het Wilders-proces.

En nu?

De zaak dient in hoger beroep. Moszkowicz werkt aan een nieuw boek over „karaktermoord en kleinzieligheid”, dat in april volgend jaar uitkomt.

Wat zegt Twitter?

@geertwilderspvv: „Ongelooflijk hoe media leugens over koffers met cash geld uit de VS die zouden zijn overhandigd aan Moszkowicz, overneemt. Complete onzin.” (11 juli)