Het jaar van BADR HARI

Moeite met zelfbeheersing

Wie?

Badr Hari (1984), gelauwerd Marokkaans-Nederlands kickbokser van 109 kilo. Heeft zowel binnen als buiten de ring moeite met zelfbeheersing.

Waarom?

Met pensioen gaan op je 27ste? Hij deed het in januari 2012, na 111 officiële wedstrijden waarvan hij er honderd won, waarvan 88 door knock-outs. Dit jaar zou het einde zijn van Badr Hari de kickbokser en het begin van Badr Hari de bokser. Er waren plannen om naar Philadelphia te verhuizen en te gaan trainen onder Nazeem Richardson, met aan de horizon het WK-boksen in de zwaargewichtsklasse. Hari’s vertrek zou ook een streep hebben gezet onder een getroebleerd sportverleden. In 2008 werd hij in een finale „wegens onsportief gedrag” gediskwalificeerd nadat hij zijn tegenstander, die op de grond lag, sloeg en trapte. Hetzelfde gebeurde in 2010, toen hij een tegenstander in het gezicht schopte toen die opstond.

Maar?

Zijn verhuizing ging niet door. In mei maakte hij zijn comeback als kickbokser en hij stond ingeschreven voor de World Grand Prix kickboksfinale in New York.

Maar?

Ook dat ging niet door omdat er een reeks strafklachten wegens geweldsdelicten tegen hem liep, waaronder een poging tot doodslag. Van de rechtbank mocht hij zijn proces in vrijheid afwachten, op voorwaarde dat hij niet in horecagelegenheden kwam en geen contact had met getuigen. Daar hield hij zich niet aan – hij bezocht een broodjeszaak en sprak getuigen. Een nieuwe arrestatie volgde. Nu moet hij in de cel blijven.

Maar?

Sommigen blijven in hem geloven. „Het is ook een heel intelligente man, eigenlijk het tegenovergestelde van wat je nu over hem hoort”, zei zijn vriendin Estelle Cruijff. Volgens schrijver Leon de Winter kan hij alsnog „een parel voor de samenleving” worden.

Wat zegt Twitter?

@bartvanmerwijk: „Ah. Badr blijft waar hij zit. Nu moet Estelle de kerstboom zelf aftuigen. Terwijl dat toch de specialiteit van manlief is. #badrhari.” (11 december)