Heerenveen boekt verrassende 2-1 overwinning op Vitesse

Renata Ibarra van Vitesse (links) in duel met Arnold Kruiswijk van Heerenveen (rechts). Foto ANP / Olaf Kraak

Heerenveen heeft vanavond in de Eredivisie voor een verrassing gezorgd door nummer vier Vitesse met 2-1 te verslaan. Filip Djuricic en Alfred Finnbogason waren trefzeker voor de ploeg van Marco van Basten, die dit seizoen tot nu toe teleurstellend presteerde.

De 2-1 overwinning betekende voor Heerenveen de eerste winstpartij sinds november. Voor de Arnhemmers betekent dat de derde wedstrijd op rij in de Eredivisie waarin ze punten verliezen. Twee weken geleden werd van VVV-Venlo verloren, vorige week was er een gelijkspel tegen RKC Waalwijk.

Heerenveen gesterkt door bekerduel met Feyenoord

Heerenveen was gesterkt door het goede resultaat midweeks. Toen werd in de KNVB-beker weliswaar verloren van Feyenoord, maar dat gebeurde pas na strafschoppen. De Friezen leken echter te beseffen dat er tegen Vitesse iets te halen viel. De 1-0 van Filip Djuricic na een halfuur kwam dan ook als geroepen.

Pas toen Vitesse achter kwam leken de bezoekers zich echt in te willen spannen. Negen minuten na de 1-0 was het alweer gelijk. Guram Kashia kopte een door Theo Janssen genomen corner binnen.

Spannende tweede helft door Heerenveen gedomineerd

In een razendspannende tweede helft kwam Heerenveen al snel weer op voorsprong. In de vijftigste minuut scoorde Alfred Finnbogason voor de Friezen. Vitesse zette daarna de meeste druk, maar Heerenveen boog niet. De thuisploeg kwam er via een aantal counters zelfs zeer gevaarlijk uit. Djuricic en Finnboason waren daarbij dichtbij, maar konden net niet afronden.

In de blessuretijd ging het alsnog bijna mis voor Heerenveen. Vitesse kwam voor de Friese goal, maar Wilfried Bony schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hard over.

Heerenveen blijft dertiende, maar komt door de overwinning in punten gelijk met nummer twaalf AZ, dat gisteravond in eigen huis met 0-3 verloor van FC Twente. Vitesse blijft ondanks de nederlaag vierde, maar kan dit weekeinde nog ingehaald worden door Feyenoord.

    • Pim van den Dool