Heb jij dat ook?

Deze week kreeg Dr. Zeepaard een ongewone brief over tongtrucjes. Mevrouw Hanna van den Berg uit Dordrecht mailde dat ze niet kan ‘tongrollen’, een gootje maken van je tong. Haar man kan het wel, haar kinderen ook. “Ik ben nooit iemand tegengekomen die het niet kan, maar ik vraag het natuurlijk niet aan iedereen.” Hoe vaak komt dat nou voor, dat je níet kan tong-rollen, wil Hanna weten.

Dat kon Dr. Zeepaard opzoeken, want soms besluit iemand op de wereld om tongrollende mensen te tellen. In Engeland, in Japan, in Amerika, en laatst nog in China. Hanna, het valt best mee: 20 tot 35 procent van de mensen kan niet tongrollen.

Het verschilt een beetje per land en per leeftijd. Volwassenen kunnen het vaker dan kinderen, omdat sommige mensen het pas leren als ze opgroeien. En oudere mensen verleren het soms: die worden minder handig met hun tong. Kan jouw lijf wél iets geks? Mail zeepaard@nrc.nl.