‘Gezochte crimineel kan zonder probleem aan paspoort komen’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Criminelen die zijn veroordeeld of van een misdrijf worden verdacht kunnen zonder problemen aan een paspoort komen. Dat meldt RTL Nieuws vanavond. Honderden criminelen en verdachten van misdrijven staan niet op een lijst die moet voorkomen dat deze personen een reisdocument kunnen krijgen.

Een hoop criminelen die door de overheid worden gezocht ontbreken op de zogeheten ‘signaliseringslijst’ van het Openbaar Ministerie. In totaal zijn er 1566 voortvluchtige veroordeelden die op deze lijst zouden moeten staan, maar slechts 217 van hen staan ook daadwerkelijk gesignaleerd. Justitie heeft slechts zestien paspoorten ingetrokken van de personen die op de lijst staan.

RTL Nieuws illustreert de problematiek met het voorbeeld van voormalig VVD-bestuurder Sjoerd Swane uit Maarssen. Hij werd bij verstek veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor corruptie, fraude en valsheid in geschrifte. In 2010 verdween hij, vermoedelijk naar Frankrijk. Swane kon probleemloos aan een paspoort komen en zich zo in het buitenland verschuilen.

Teeven: paspoortwet verruimen om lijst uit te breiden

Staatssecretaris Teeven van Justitie wil dat dat het OM beter gaat letten op de signaleringen. Ook wil hij bekijken of de paspoortwet zodanig verruimd kan worden dat meer criminelen en verdachten in aanmerking komen voor een plek op de signaleringslijst.

Justitie zegt in een reactie tegen RTL dat het in veel gevallen niet mogelijk is het paspoort van een crimineel in te trekken omdat ze vaak nog niet onherroepelijk veroordeeld zijn. Experts zeggen echter dat dit niet klopt en dat ook het paspoort van verdachten kan worden ingetrokken.

OM: paspoortsignalering wordt ten volle benut

Het Openbaar Ministerie voegde vanavond in een schriftelijke verklaring toe dat het Team Executie Strafvonnissen (TES) ongeveer twaalfhonderd zaken onder zijn hoede heeft. Het gaat om gevluchte veroordeelden die een onherroepelijke gevangenisstraf van 120 dagen of meer op hun naam hebben en geen bekende woon- of verblijfplaats in Nederland hebben.

Het paspoort van alle Nederlandse voortvluchtige veroordeelden die tot een celstraf van 180 dagen of meer zijn veroordeeld, staan in het opsporingsregister. Op 1 november waren dat er 158. “De wettelijke mogelijkheid van paspoortsignalering wordt daarmee ten volle benut”, staat in de verklaring.

    • Pim van den Dool