Gezicht van een gemeente

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

lisa Damwijk De Winnaar 22-12-2012

Kleuterjuf Lisa Damwijk won de titel Miss Oldambt 2012; een jaar lang is ze het gezicht van de gemeente Oldambt.

„Ik doe al jaren mee aan missverkiezingen. Ik was eerder minimiss, bloemenkoningin en finaliste bij Miss Groningen. Ik had me vorig jaar al voor Miss Oldambt opgegeven. Toen kwam ik niet in de topdrie. Dit jaar had een vriendin zich ingeschreven en die vroeg of ik nog eens wilde deelnemen. Dat is gezelliger. Zij werd tweede, ik eerste. Een verrassing na het resultaat van vorig jaar. Miss Oldambt is een traditionele missverkiezing, maar je hoeft niet in bikini te paraderen. Er is ook geen voorselectie: je geeft je gewoon op, want iedereen verdient een kans. Twaalf meisjes gingen tijdens de verkiezingsavond de catwalk op in vrijetijdsoutfit en galakleding. Een jury geeft punten. Het gaat meer om wat je uitstraalt. Je wint de titel, een kledingcheque van 350 euro en je mag af en toe naar openingen. Het is leuk om aan verkiezingen deel te nemen. Zeker op lokale verkiezingen ontmoet je vaak dezelfde meisjes. Met bepaalde meiden ben ik vriendinnen geworden. Ik vind het knap dat ik hieraan durf deel te nemen. Je moet zelfvertrouwen hebben om dat podium op te stappen. Ik woon al mijn hele leven bij mijn grootouders, maar weet via hun verhalen en foto’s dat mijn moeder ook verschillende malen miss is geweest. Ik vind het een leuk idee dat ik haar rol als miss mag overnemen. Mijn familie, en ook mijn vader die vaak meegaat naar de verkiezingen, steunt me enorm. Dat is fijn. Ik zal zeker nog deelnemen aan andere verkiezingen. Welke weet ik niet, ik zie wel wat er op mijn weg komt.”

Interview Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders